Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 17:43

Το Φεστιβάλ Χορού από 21 έως 30 Αυγούστου - Σε ποιους χώρους και με ποια μέτρα

Ο πρόεδρος της Φάρις, Παντελής Δρούγας με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα

Ο πρόεδρος της Φάρις, Παντελής Δρούγας με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα

ΜΕ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 
Το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με 23 παραστάσεις από 21 ομάδες σύγχρονου χορού. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου, στην κεντρική πλατεία, στο κλειστό του Δημοτικού Σταδίου και, εάν δώσει έγκριση το υπουργείο Πολιτισμού, στη σκηνή και τα παρασκήνια του Μεγάρου Χορού. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, που τροποποιήθηκε το μεσημέρι, ανέρχεται στα 560.000 ευρώ από 650.000 ευρώ που ήταν αρχικά…

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις. Εκεί έκανε τη σχετική ενημέρωση η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, ενώ από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Φάρις, εκφράστηκαν μεν ευχές για καλή επιτυχία, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αποτελεί “τεράστιο ρίσκο” οικονομικό, πολιτικό, υγειονομικό (θα ακολουθήσει σχετικό θέμα). 

Η κ. Καπετανέα τόνισε ότι η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού είναι συνεχής και στενή και πως θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με το νέο κορονοϊό. Πρότεινε μάλιστα τη συνεργασία της Φάρις με τις αρμόδιες υγειονομικές δομές, ώστε να γίνουν τεστ για το νέο ιό στις ομάδες χορού που θα έρθουν από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ ανέφερε: “Κεντρικός στόχος μας για φέτος είναι το Φεστιβάλ να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων ασφαλείας που θα οδηγήσει σε μια ασφαλή διοργάνωση που θα διατηρήσει την επαφή του κόσμου με την τέχνη του χορού. Το σχέδιο είναι ήδη σε επεξεργασία και θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής, ώστε η διοργάνωση να λειτουργήσει υποδειγματικά και με σκοπό να μπορέσει το κοινό να την εμπιστευτεί στις παρούσες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε τη συνεργασία της Φάρις με τις δημόσιες δομές υγείας της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ διάγνωσης για τον κορονοϊό στις ομάδες που θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η διοργάνωση σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας”. 

Σε ό,τι αφορά τους χώρους όπου θα δοθούν παραστάσεις και συγκεκριμένα το Μέγαρο Χορού η κ. Καπετανέα ανέφερε ότι προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η σκηνή του Μεγάρου Χορού για τις παραστάσεις που υπό κανονικές συνθήκες παρουσιάζονταν στο Στούντιο του Μεγάρου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια ανέφερε ότι η οροφή του κτιρίου στη σκηνή ανοίγει, δηλαδή ο χώρος αερίζεται, ενώ το εμβαδόν είναι μεγάλο και μπορεί να δεχτεί ικανό αριθμό θεατών με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Όμως, πρόσθεσε η κ. Καπετανέα, για τη χρήση αυτού του χώρου αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι αποφασισμένο για την τήρηση με απόλυτο τρόπο των μέτρων ασφαλείας. 

Άλλα στοιχεία που παρουσίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια σχετικά με το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι τα εξής: 

-Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 23 παραστάσεις από 21 ομάδες, εκ των οποίων οι εννιά είναι ελληνικές, ενώ οι εφτά έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

-Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες που θα ταξιδέψουν από: Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και Κύπρο. 

-Τα επαγγελματικά εργαστήρια θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας με 45 συμμετέχοντες ανά μάθημα. 

-Τα εργαστήρια κίνησης παιδιών, ενηλίκων +50 και ΑμεΑ δεν θα πραγματοποιηθούν, στην προσπάθεια προστασίας των ευπαθών ομάδων. 

-Από το σύνολο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνουν μόνο οι παραστάσεις της πλατείας. 

-Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα είναι: Το κάστρο, η κεντρική πλατεία, το Δημοτικό Στάδιο και ένας τέταρτος χώρος που θα ανακοινωθεί (σ.σ. η σκηνή της κεντρικής αίθουσας του Μεγάρου Χορού εφόσον δοθεί έγκριση από το υπουργείο).

-Η χρηματοδότηση του υπουργείου είναι 400.000 ευρώ όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ έχει προβλεφθεί και μία έκτακτη ύψους 50.000 ευρώ κατόπιν αιτήματος της καλλιτεχνικής διευθύντριας. 

-Θα υλοποιηθεί πλήρες σχέδιο μέτρων προστασίας, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής για τη διαχείριση του κοινού. 

-Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός θα μειωθεί από τα 650.000 ευρώ στα 560.000 ευρώ. 

Η κ. Καπετανέα, σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια, σημείωσε ότι πιθανότατα θα έχουν μειωμένη τιμή, ενώ οι παραστάσεις στην κεντρική πλατεία θα είναι και φέτος ελεύθερες για το κοινό. Επίσης οι παραστάσεις θα προβάλλονται και με live streaming με ένα μικρό αντίτιμο. 

Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες η καλλιτεχνική διευθύντρια είπε ότι μέχρι τώρα έχουν απαντήσει θετικά στο σχετικό αίτημα το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η Aegean, το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. 

Κλείνοντας σημειώνουμε ότι η κ. Καπετανέα ανέφερε πως το υπουργείο Πολιτισμού συνεχάρη το Φεστιβάλ Χορού για την πληρότητα, σαφήνεια και ακρίβεια των προτάσεων και μέτρων, καθώς και την ετοιμότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Στ.Μ.