Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 17:15

Πιπίνα Κουμάντου: Δεν έγραψα ποτέ ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε θύμα τροχαίου, ήταν δολοφονία

Ανασκεύασε η Πιπίνα Κουμάντου όσα έγραψε πριν από δύο χρόνια σε άρθρο της στην Kalamata Journal, σχετικά με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. “Δεν έγραψα ποτέ ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε θύμα τροχαίου”, “ήταν δολοφονία” τονίζει η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Μάλιστα αυτή τη φορά επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η δολοφονία έγινε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης ετοιμαζόταν να μεταπηδήσει από την αριστερά στην Ένωση Κέντρου…

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…” του Σταύρου Μαρτίνου, στον Focus radio 99,6, η Πιπίνα Κουμάντου τόνισε ότι η κριτική που γίνεται μετά την επιλογή της ως νέας προέδρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, με αναφορές στο προ διετίας άρθρο της, έχει ως σκοπό αφενός να μειώσει το έργο της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία την επέλεξε και αφετέρου να προκαλέσουν “διχασμό”. 

Σε ό,τι αφορά την δολοφονία Λαμπράκη, η κ. Κουμάντου ανέφερε στη συνέντευξή της μεταξύ άλλων: “... για να τελειώνουμε δεν έγραψα ποτέ ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε θύμα τροχαίου. Αυτή ήταν η διαστρέβλωση των όσων εγώ έγραψα. Είχα φτιάξει ένα άρθρο 800 λέξεων με αφορμή μια δήλωση του (σημερινού) πρωθυπουργού ότι τα παιδιά που είναι 17 χρονών θέλουν πέρα από τη γνώση της ιστορίας κάτι άλλο...  Δεν θα ξέρουν ούτε ποιος είναι ο Γκοτζαμάνης ενδεχομένως. Θα τους διδάξουμε την ιστορία αλλά θα τους μάθουμε να σκέφτονται μπροστά. Να αφήνουν πίσω καταστάσεις οι οποίες τι έκαναν; Από το 1961 δημιουργήθηκε ένα καθοδικό σπιράλ που μας οδήγησε στην δικτατορία. Αυτό ήταν το νόημα του κειμένου που έγραψα. Από αυτό λοιπόν απομονωθηκε μια φράση που περιέγραφε το πως σκοτώθηκε ο Λαμπράκης από τον Γκοτζαμάνη. Τον πάτησε με το τρίκυκλό του και το έγραψα. Τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Όχι εξ αμελείας. Ήταν δολοφονία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε. Δεν το λέω εγώ. Το λένε άνθρωποι που τα έζησαν και ήταν φίλοι του Γρηγόρη Λαμπράκη. Όπως προ καιρού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, είπε ήταν δολοφονία. Μπορεί να μην ήταν προσχεδιασμένη, δεν το ξέρουμε, αλλά ήταν δολοφονία. Και σίγουρα έγινε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Τι θα γινόταν τότε έχει πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - δεν το ξέρω εγώ αλλά το είπε. Είχε αποφασίσει (ο Λαμπράκης) να μεταπηδήσει από τη Αριστερά στην Ένωση Κέντρου. Εν πάση περιπτώσει με όλο αυτό από το 61 φτάσαμε στο 67 πριν το καταλάβουμε. Και λέω λοιπόν να μην επενδύουμε στο μίσος, να κρατάμε τα θετικά. Να κρατάμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι καταφέραμε και σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και από κακό παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα αναδείχθηκε σε πρότυπο”.