Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 17:43

Πολεοδόμηση ανατολικής παραλίας: Όταν η δημοτική αρχή επικαλείται τον Σταύρο Μπένο...

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Ιστορική μέρα για την Καλαμάτα χαρακτήρισε την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο λόγος είναι ότι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η έναρξη των διαδικασιών για την πολεοδόμηση της ανατολικής παραλίας και τη διάνοιξη της Κρήτης. Ωστόσο οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν περισσότερο αναγκαστικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής, αναγνωρίζοντας ότι η πολεοδόμηση μιας περιοχής είναι θετικό έργο, τονίζοντας όμως επίσης ότι η πολεοδόμηση της ανατολικής παραλίας γίνεται με τρόπο αποσπασματικό και όχι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου που να αφορά ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμάτας...

Ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μπάκας, ποντάροντας στην ασθενή μνήμη ή τη μη γνώση της πρόσφατης ιστορίας του Δήμου, επιχείρησε να παρουσιάσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως αντιδραστικές, λέγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Σταύρος Μπένος ως δήμαρχος έφαγε ξύλο για την πολεοδόμηση της δυτικής πόλης γιατί και τότε κάποιοι δεν ήθελαν την πολεοδόμηση όμως αμέσως μετά τα ακίνητά τους πήραν τεράστια αξία, όπως είπε. Βέβαια ο Γιάννης Μπάκας δεν είπε ότι η παράταξη από την οποία προέρχεται ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις, κάτι που πήγε να το πει ο Βασίλης Τζαμουράνης αλλά και πάλι ήταν πολύ ήπιος. Ο Γιάννης Μπάκας είπε ακόμη ότι και ο Σταύρος Μπένος τμηματικά προχώρησε στην πολεοδόμηση γιατί ήταν και είναι αδύνατη η πολεοδόμηση πολλών περιοχών μαζί. 

Καταψήφισαν για την πολεοδόμηση της ανατολικής παραλίας η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, που εκπροσωπεί την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών. Ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι καταψηφίζει γιατί υπάρχουν άλλα ζητήματα που έχουν προτεραιότητα για τους εργαζόμενους και την ίδια την πόλη και επίσης σημείωσε ότι η πολεοδόμηση αυτή προχωράει γιατί εξυπηρετούνται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, του κλάδου, είπε, που και η πανδημία απέδειξε ότι δεν μπορεί να αποτελεί βασικό θεμέλιο της οικονομίας. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αλλά και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τόνισαν επίσης ότι χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμάτας. Ακόμη ο κ. Κοσμόπουλος επέμεινε ότι πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις διαδικασίες για την πολεοδόμηση της ανατολικής παραλίας πρόδρομες ενέργειες και για τη δυτική παραλία, ώστε να μην ανέβουν ανεξέλεγκτα οι τιμές των ακινήτων στα ανατολικά.

Ο συνολικός χρόνος εκπόνησης της μελέτης ανέρχεται στους 36 μήνες, ενώ το κόστος της θα πλησιάσει τις 500.000 ευρώ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε από πολλούς συμβούλους ότι θα χρειαστεί μια 20ετία προκειμένου να ολοκληρωθούν, εγκριθούν, κυρωθούν οι μελέτες. Ο δήμαρχος όμως σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και με προσπάθεια μπορούν όλα να είναι είναι έτοιμα σε πέντε χρόνια. 

Ο Δήμος Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνει: “Με ισχυρή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην 13η/2020 συνεδρίασή του, ενέκρινε το θέμα «Έγκριση τευχών Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης Μελέτης για την «Αποτύπωση – Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής, Γεωλογική Μελέτη, Οριοθέτηση Ρεμάτων, Περιβαλλοντική Μελέτη Περιοχής Επέκτασης Ρυμοτομικού Σχεδίου Ανατολικής Παραλίας Δήμου Καλαμάτας» και επιλογής της ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων μελετών άνω των ορίων του Ν. 4412/2016 με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής».

Επί της ουσίας πρόκειται για την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην Πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας και τη διάνοιξη της οδού Κρήτης.

Αντικείμενο της υπό εκπόνησης μελέτης είναι η επέκταση και εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας στην περιοχή της Ανατολικής Παραλίας. Το αντικείμενο αυτό περιλαμβάνει τη σύνταξη μια σειράς μελετών - εργασιών οι οποίες ομαδοποιούνται στις παρακάτω κατηγορίες: 1)Τοπογραφική Αποτύπωση – Κτηματογράφηση, 2) Πολεοδομική Μελέτη, 3) Μελέτη Πράξης Εφαρμογής, 4) Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για Δόμηση, 5) Μελέτη Οριοθέτησης - Διευθέτησης Υδατορεμάτων και 6) Περιβαλλοντική Μελέτη

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται από τις οδούς Ναυαρίνου στο νότιο τμήμα της, Λακωνικής στο Βόρειο, Καρακούση στο δυτικό της τμήμα, ενώ στο ανατολικό της μέρος εφάπτεται με το όριο της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας. Οι προβλεπόμενες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χρήσεις γης είναι της Γενικής Κατοικίας και του Τουρισμού Αναψυχής.

Η συγκεκριμένη περιοχή, 440 στρεμμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο.

Ο Δήμαρχος μίλησε για μία ιστορική ημέρα, καθώς εκκίνησε η διαδικασία της πολεοδόμησης του τελευταίου τμήματος της ανατολικής παραλίας. Σύντομα δε, ο κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε πως ελπίζει να έρθει ο στρατηγικός σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο που αφορά την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής για την περιοχή του Κορδία”.

Στ.Μ.