Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 17:20

Με κατάληψη συνέχισαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανικοί

Ειρήνη Μουντανέα, Κώστας Μπούρας, Γιώτα Μπαξεβανάκη, Γιώργος Τζαμουράνης Ειρήνη Μουντανέα, Κώστας Μπούρας, Γιώτα Μπαξεβανάκη, Γιώργος Τζαμουράνης

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές, δηλώνουν οι μηχανικοί, που το μεσημέρι συμμετείχαν μαζικά στη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ασφαλιστικού τους φορέα (ΤΣΜΕΔΕ).

Τονίζουν ότι η υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, η εξοντωτική φορολόγησή τους θα σημάνουν την επαγγελματική τους καταστροφή. Προσθέτουν ότι τα μέτρα αυτά υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών, που γίνονται ανεξέλεγκτες και αποκτούν τεράστια δύναμη.
Στο πλαίσιο της συμβολικής κατάληψης οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των μηχανικών έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Ειρήνη Μουντανέα, σημείωσε ότι το ΤΕΕ έχει παρατείνει τις κινητοποιήσεις των μηχανικών μέχρι τις 4 Νοέμβρη και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί είναι δίκαιος και αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους μηχανικούς. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι τα μέτρα εξαφανίζουν τη μεσαία τάξη των επιστημόνων μηχανικών και ενισχύουν «την οικονομική ολιγαρχία, ξένη και ντόπια».
Ο Κώστας Μπούρας, από το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ντροπή, την ώρα που η λίστα Λαγκάρντ επί δύο χρόνια είναι χαμένη μεταξύ υπουργών και διοικητών του ΣΔΟΕ, να έρχεται η κυβέρνηση και να επιβάλει φορολόγηση ύψους 35% από το πρώτο κιόλας ευρώ!
Η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων, Γιώτα Μπαξεβανάκη, αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των εισφορών τονίζοντας ότι αδυνατούν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τόσα χρήματα, ενώ οι νέοι μηχανικοί δεν γράφονται καν στον ασφαλιστικό φορέα. Τόνισε ότι για τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΤΕΕ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή, θα αναχωρήσουν λεωφορεία και από την Καλαμάτα και κάλεσε τους συναδέλφους της να συμμετέχουν μαζικά.
Ο Γιώργος Τζαμουράνης, από το Σύνδεσμο Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, τόνισε ότι οι μηχανικοί κάνουν έναν αγώνα που δεν είναι συντεχνιακός, αλλά αφορά όλη την κοινωνία και τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι τα έργα και η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι υπόθεση των μεγάλων εταιριών. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει το ΤΕΕ, δεν διενεργούνται δημοπρασίες έργων, ωστόσο σχολίασε πως κύκλοι της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής εξουσίας επιδιώκουν, κινδυνολογώντας ότι δήθεν θα χαθούν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, να σταματήσουν αυτή την κινητοποίηση.
Στη συνέντευξη, τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ εκπροσώπησε ο Γιάννης Μπούρας, που επίσης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.
Στ.Μ.