Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 08:31

“Πειραματισμοί” με προσωρινές πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις και άλλες ρυθμίσεις στην Καλαμάτα

Κυκλοφοριακές αλλαγές, προσωρινής διάρκειας και για συγκεκριμένες βραδινές ώρες, όπως πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου και το Ιστορικό Κέντρο, εισηγείται η δημοτική αρχή Καλαμάτας. Όμως οι αλλαγές αυτές έχουν το χαρακτήρα πειράματος, που αν αποτύχει θα ενισχύσει τον αρνητισμό που διακατέχει επαγγελματικές τάξεις της πόλης απέναντι στις προτάσεις για νέες σοβαρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Με τις αλλαγές αυτές η δημοτική αρχή δείχνει να κινείται με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας”, διότι δυστυχώς, παρά το χρόνιο αίτημα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει ανατεθεί κυκλοφοριακή μελέτη…

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη, στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα συνεδριάσουν στις 12 το μεσημέρι, με σκοπό βέβαια να υπερψηφιστούν. 

Σε ό,τι αφορά την παραλιακή οδό Ναυαρίνου, η δημοτική αρχή προτείνει την πεζοδρόμηση του τμήματος από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα, από τις οχτώ το βράδυ μέχρι τις δύο το πρωί και μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. 

Επίσης προτείνει τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου από την Ηρώων μέχρι την Αύρας, με κατεύθυνση προς το λιμάνι, από τις οχτώ το βράδυ μέχρι τις δύο το πρωί, μέχρι τις 30 Αυγούστου. Με τη μονοδρόμηση αυτή το ρεύμα κυκλοφορίας που θα μείνει ελεύθερο, με κατεύθυνση προς την ανατολή, θα διατεθεί για την κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων. 

Στην Παραλία προτείνεται ακόμη η μονοδρόμηση της Αύρας με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και της Μεσογείων με κατεύθυνση προς το βορρά, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. 

Στο Ιστορικό Κέντρο προτείνεται η πεζοδρόμηση όλων των δρόμων που περικλείονται από τις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Νέδοντος και Τζάνε. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι μέχρι τις 30 Νοέμβρη. 

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα στο πλαίσιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Νοέμβρη “για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”.

Στ.Μ.