Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 11:12

Επισφαλής η κατάσταση για τους ασθενείς στο Νοσοκομείο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ
Επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με δεδομένες τις οικονομικές περικοπές και τις μειωμένες εφημερίες, οι γιατροί του ιδρύματος. Στο θέμα αναφέρθηκαν, με χθεσινή καταγγελία τους, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Χρήστος Λιαράκος (πρόεδρος), Μανώλης Μάκαρης (αντιπρόεδρος) και Χρύσα Μάλλιου (γραμματέας), σημειώνοντας τα εξής:
«Στο πλαίσιο των συμφωνιών Κυβέρνησης - Τρόικας έχει γίνει αντιληπτό ότι οι υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ έχουν γίνει στόχος και οι συνεχείς περικοπές της χρηματοδότησης πηγή πληρωμής των δανειστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχόμενη πτώση του επιπέδου περίθαλψης, ενώ, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι προστρέχουν στο ΕΣΥ.

Το κονδύλι εφημεριών 2012 του νοσοκομείου μας και των Κέντρων Υγείας Μεσσήνης, Πύλου, Μελιγαλά και Αγ. Νικολάου ήλθε και πάλι περικομμένο κατά 180.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου να προσαρμόσει το πρόγραμμα ενημέρωσης στο νέο ποσό. Η προσαρμογή αυτή, για την οποία οι γιατροί έχουν μεγάλες ενστάσεις και, ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τμήμα της ως παράνομο, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εφημερίας, όχι μόνο σε θέμα ταλαιπωρίας ασθενών και συγγενών τους, αλλά κύλησε ταυτόχρονα την επικινδυνότητα της νοσηλείας.
Ενώ το νοσοκομείο διαθέτει αριθμό ειδικών ιατρών εξωτερικών ιατρείων (πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγο κ.ά.), που η παρουσία τους θα έλυνε πολλά προβλήματα των προσερχομένων, αλλά και των νοσηλευόμενων ασθενών, το νέο πρόγραμμα τις περισσότερες ημέρες του μήνα τούς απέκλεισε, και τις λίγες ημέρες που τους εδόθησαν, εφημερεύουν από το σπίτι.
Το αποτέλεσμα είναι, ασθενείς αυτών των ειδικοτήτων να αντιμετωπίζονται από παθολόγους ή γεν. χειρούργους, οπότε, αναλόγως της βαρύτητας, ή θα διακομισθούν ή θα γίνει εισιτήριο, που, εκτός από τον κίνδυνο για την υγεία τους, αν δούμε το θέμα καθαρά οικονομικά, τελικά τα χρήματα που γλιτώνει το σύστημα από τη μη πληρωμή του αντίστοιχου εφημερεύοντα, πληρώνονται στο πολλαπλάσιο από το ταμείο του ασθενούς, σαν να μην είναι χρήματα του φορολογούμενου.
Μεγάλες κλινικές του νοσοκομείου μας έχουν μείνει με ελλιπή σύνθεση εφημερίας (αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά.) ή νοσηλεύουν ασθενείς με μεγάλα προβλήματα σε εσωτερική εφημερία με τον ειδικό γιατρό στο σπίτι. Με αποκορύφωμα την Ορθοπαιδική, τη μεγαλύτερη κλινική του χειρουργικού τομέα, που μετά από 25 και πλέον έτη λειτουργίας παρέμεινε τις καθημερινές με ειδικό γιατρό ως τις 9 το βράδυ, και στη συνέχεια η αντιμετώπιση των προσερχομένων και νοσηλευομένων, χειρουργημένων ή μη, με πολλαπλά προβλήματα ασθενών, αφήνεται στα χέρια λιγότερο ή περισσότερο άπειρων ειδικευόμενων ιατρών και, μάλιστα, τις μισές ημέρες άλλης ειδικότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι ιατροί του ΕΣΥ έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις από όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, 35% κατά μέσο όρο και σε αρκετές περιπτώσεις 45% ήδη. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα περαιτέρω μείωση του κονδυλίου εφημεριών κατά 50 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά. Αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα επιφέρει το τελικό χτύπημα στο σύστημα.
Η αντίδραση των γιατρών στα σχέδια διάλυσης της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και της πλήρους απαξίωσης του ιατρικού έργου, θα είναι καθολική. Γι' αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου για την αντιμετώπιση αυτού που ήδη έχει έρθει και του χειρότερου που έρχεται. Το ΕΣΥ έχει δώσει σημαντικό έργο για τον κόσμο και πρέπει να μείνει ζωντανό».