Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 14:10

“Δώρο ζωής” στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από ομογενείς της Νέας Υόρκης

ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ 
Έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και να σώσει ζωές, δώρισε ο Σύλλογος Μεσσήνιων Ομογενών της Νέας Υόρκης “Ο Αριστομένης”, στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Ο απινιδωτής θα τοποθετηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμβάν που μπορεί να τύχει στην ευρύτερη περιοχή, όπως στο Διοικητήριο. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, χαρακτήρισε την προσφορά αυτή ως “δώρο ζωής”, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Μεσσήνιων Ομογενών, Σταύρος Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε ότι η αγάπη των ομογενών για τον τόπο είναι άσβεστη και θα συνεχίσει να εκδηλώνεται, ενώ ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, περιέγραψε πόσο σημαντική είναι αυτή η προσφορά για τη διάσωση της ζωής πολιτών…

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι με αυτή την προσφορά το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας είναι το πρώτο στη χώρα που αποκτά τέτοιο σωτήριο μηχάνημα. Ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων σε πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και πως το μηχάνημα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Είπε ότι η λειτουργία του μηχανήματος θα είναι υπό την εποπτεία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Συμπλήρωσε ότι θα εκπαιδευτούν άτομα από το Δικαστικό Μέγαρο για τη χρήση του απινιδωτή. 

Επιπλέον ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ανέφερε ότι “ξεκινάμε μια πιο στενή συνεργασία με το Σύλλογο αποδήμων της Νέας Υόρκης με διάφορες δράσεις, όπως πολιτιστικές ανταλλαγές, νομικές δράσεις με δικηγόρους της Νέας Υόρκης κ.ά”. 

Τέλος ο κ. Ξηρογιάννης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συλλόγου για το γεγονός ότι μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης κατάφεραν να επισκεφθούν τη Μεσσηνία, τον τόπο καταγωγής τους. 

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Σταύρος Γιαννόπουλος, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του Συλλόγου Μεσσήνιων Αποδήμων της Νέας Υόρκης, Γιώργου Μασουρίδη, ο οποίος είναι αξιωματικός της αστυνομίας, υπεύθυνος για την ασφάλεια σε αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. 

Αναφέρθηκε στη χαρά και τη συγκίνηση που τόνισε ότι νιώθει ο ίδιος και τα μέλη του Συλλόγου επειδή έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να βοηθήσουν τον τόπο με τη συγκεκριμένη και με άλλες προσφορές. “Μας λείπει η πατρίδα μας, μας λείπει η γενέτειρά μας. Είναι χρέος μας, εκεί έξω, να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τον τόπο, να κρατήσουμε αυτή τη γέφυρα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης μετέφερε τους χαιρετισμούς των μελών του Συλλόγου και του επίτιμου προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίας, Τάσου Κοκκαλιάρη. 

Ακόμη ο κ. Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και τον πρόεδρό του, ευχαρίστησε και το Δήμο Καλαμάτας με τον δήμαρχο, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν. 

Ο Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποδήμων γιατί “η ανακοπή που συμβαίνει σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον έχει υψηλή θνητότητα. Η επιβίωση είναι μόλις 9%. Εάν υπάρχουν όλα αυτά τα μέσα με την κατάλληλη εκπαίδευση η επιβίωση μπορεί να εκτοξευθεί στο 50%, 60% και 70%. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η προσφορά, γιατί μας δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε σχέση με την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον”.

Ο κ. Μάκαρης πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο εμπλουτισμός του δικτύου αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην Καλαμάτα και να εκπαιδευτούν άνθρωποι που θα τους χειρίζονται, σημειώνοντας επίσης ότι έχουν γίνει στο παρελθόν εκπαιδεύσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ενώ έχει συγκροτηθεί ομάδα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων στους ενδιαφερόμενους πολίτες από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ανάλογη προσφορά από το Σύλλογο των ομογενών της Νέας Υόρκης έγινε στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Καλαμάτας. 

Κατά την τελετή παραλαβής του απινιδωτή παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ομογενών στη Μεσσηνία, Φώτης Τσίχλης, που σημείωσε πως ο σύλλογος θα συνεχίσει την προσφορά του και τη στήριξη πολιτών χωρίς δημοσιότητα. 

Στ.Μ.