Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 22:12

Μισόλογα του δημάρχου, βλέπει αντίπαλους πίσω από το αίτημα για τα αρχαία της Υπαπαντής

Στην υπερβολή έφτασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προκειμένου να υπερασπιστεί σήμερα τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής μέσα στο χώμα. Έφτασε να υπαινιχθεί ότι τυχόν αρχαιολογική έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή θα έφερνε σε δεύτερη μοίρα τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία. “Είναι σημαντικά τα αρχαία της Υπαπαντής. Τα αρχαία της Αρχαίας Θουρίας είναι μικρότερης σημασίας; Αυτά δεν θέλουν υποστήριξη από εμάς; Δεν πρέπει να είμαστε δίπλα;” είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιούργησε την εντύπωση ότι μεταξύ των πολιτών που διεκδικούν την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής υπάρχουν και κάποιοι με σκοπιμότητα αντιπολιτευτική προς τη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα παρατήρησε: “Δεν θα σας πάω πίσω από το 1997 και νωρίτερα. Από το 2015 έως και πριν 20 μέρες γιατί δεν ακούστηκε τίποτα; Γιατί το δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2019, όχι μόνο το 2018, αποφάσισε υπέρ της ένταξης του έργου (ανάπλαση της πλατείας με συνέχιση της κατάχωσης των αρχαίων) και αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση; Γιατί καμία αντίδραση; Δεν ήταν γνωστά όλα αυτά; Τα μάθαμε τώρα; Τι άλλαξε ξαφνικά και εν πάση περιπτώσει τι νέο δεδομένο υπάρχει σήμερα που δεν υπήρχε το 2018, το 2015, το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο είναι το δεδομένο που θα κινητοποιούσε εκ νέου την Εφορεία Αρχαιοτήτων; (...) Κάποιοι από αυτούς που πρωτοστατούν είχαν ρόλο στην πορεία της πόλης όλα αυτά τα χρόνια”...

Ο δήμαρχος Καλαμάτας αρνήθηκε να στηρίξει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι παρατάξεις του Μιχάλη Αντωνόπουλου και του Μανώλη Μάκαρη για την ανάδειξη, έστω μερική, των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής.

Αρνήθηκε επίσης να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι αν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που το θέλουν αυτό προκαλέσουν την εισαγωγή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, θα πρέπει να παρουσιάσουν και τα νέα δεδομένα που ζητά το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να επανεξετάσει την απόφασή του σχετικά με την κατάχωση των αρχαιοτήτων. 

Το ψήφισμα του Μιχάλη Αντωνόπουλου και του Μανώλη Μάκαρη καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της δημοτικής αρχής, της Ελένης Αλειφέρη και του Δημήτρη Κουκούτση, η Μαρία Οικονομάκου ψήφισε λευκό ενώ η σύμβουλος της παράταξής της Ελένη Γκλεγκλέ καταψήφισε. Υπέρ του ψηφίσματος έδωσαν ψήφο φυσικά οι παρατάξεις του Μανώλη Μάκαρη και του Μιχάλη Αντωνόπουλου, όπως και οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη, της Τόνιας Κουζή και της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι έγινε προσπάθεια στο παρελθόν, από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα, να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της Υπαπαντής, μέσω της επικαιροποίησης της μελέτης ανάπλασης που ζήτησε ο τότε δήμαρχος και η οποία επικαιροποίηση προέβλεπε την αποκάλυψη ενός τμήματος των αρχαιοτήτων, που θα καλύπτονταν από άθραυστο γυαλί. 

Ωστόσο, συνέχισε ο δήμαρχος, το υπουργείο έκρινε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα προστατεύονταν οι αρχαιότητες και συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη. 

Οι Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μανώλης Μάκαρης, Τόνια Κουζή, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισαν ότι υπάρχει νέο δεδομένο και αυτό είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει μεταξύ των πολιτών το αίτημα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι μπορεί να γίνει σημειακή ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην Υπαπαντή χωρίς να κινδυνεύσει το έργο της ανάπλασης. Είπε συγκεκριμένα ότι μπορεί να γίνει ότι έγινε και με το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου. Να αφαιρεθεί δηλαδή από το έργο της ανάπλασης η παρέμβαση στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας, όπου έγινε στο παρελθόν ανασκαφή και βρέθηκαν αρχαιότητες. Και στο σημείο αυτό, συνέχισε ο κ. Κοσμόπουλος, να γίνει υποέργο για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής έρευνας και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 

Ωστόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας στην απάντησή του ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει σωστική αρχαιολογική έρευνα και έχει αποφανθεί το υπουργείο Πολιτισμού ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες προστατεύονται καταχωμένες. 

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα κινδυνολόγησε η αντιδήμαρχος και επικεφαλής της συνεργαζόμενης με τη δημοτική αρχή παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη”, Ελένη Αλειφέρη. Είπε μεν ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες, ώστε να μην υπάρχει διχασμός όπως είπε, επιπλέον όμως τόνισε ότι μια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή θα διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, θα επεκταθεί σε ευρύτερη περιοχή της πλατείας της Υπαπαντής, θα προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό κόστος, θα φέρει πιθανόν σε δεύτερη προτεραιότητα τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία.  

Στ.Μ.