Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 11:18

Άτυπη στάση πληρωμών προς το Δήμο, έρχεται σφοδρή οικονομική κρίση είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Υπάρχει άτυπη στάση πληρωμών προς το Δήμο Καλαμάτας, ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος. Εκτίμησε ότι τα δημοτικά έσοδα φέτος θα είναι μειωμένα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, κατά 2.400.000 ευρώ σε σχέση με το 2019. Επιπλέον ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση φέρνει σφοδρή οικονομική κρίση. Από την άλλη όμως σημείωσε πως “η σφιχτή διαχείριση των προηγούμενων ετών, η σημερινή προσεκτική διαχείριση, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα ζητήματα στη λειτουργία του Δήμου”...

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προετοιμαστεί ώστε να ενταθεί η κοινωνική του παρέμβαση για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα: “Δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ο δεύτερος κύκλος (της πανδημίας) και κυρίως δεν ξέρουμε τι διάρκεια και ένταση θα έχει. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η οικονομική κρίση που θα ακολουθησει θα είναι σφοδρή. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας. Θα δείξουμε ανοχή και αντοχή, ακόμα και σε συμπεριφορές επιθετικές και θα ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές μας υπηρεσίες. Εκείνο είναι το στοίχημα. Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος διαθέτει πλέον δημοτικά μαγειρεία και μπορεί να προσφέρει μέχρι και 500 μερίδες ημερησίως αν χρειαστεί. Το Δημοτικό Παντοπωλείο έχει επαναπροσδιοριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα έλεγα και γενικότερα οι κοινωνικές δομές του Δήμου είναι σε προτεραιότητα”.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο δήμαρχος σημείωσε πως κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, τη Δευτέρα στο Δημαρχείο, έθεσε ξανά το αίτημα επαναφοράς της ρύθμισης των 100 άτοκων δόσεων για όλες τις οφειλές. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Βασιλόπουλος: “Η υστέρηση εσόδων αλλά κυρίως η άτυπη στάση πληρωμών από τους συμπολίτες διαμορφώνουν τον απολογισμό του Δήμου για το 2020 όσον αφορά τους δημοτικούς πόρους στα 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 που έκλεισε στα 13,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά λόγω υγειονομικής κρίσης για φέτος θα κλείσει στα 2,4 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα από τον υπουργό να επαναφέρει τη ρύθμιση με τις άτοκες 100 δόσεις. Ακόμη και στα νοίκια”. 

Στ.Μ.