Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 08:20

Προτάσεις αναβάθμισης της πόλης ζητά από τους κατοίκους η Κοινότητα Καλαμάτας

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
Στο πλαίσιο κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2021, η Κοινότητα Καλαμάτας ετοιμάζεται να υποβάλει τις δικές της προτάσεις, κάτι που ζητάει να κάνουν και οι δημότες. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινότητας, Παναγιώτης Λύρας, σημειώνει ότι ο σχεδιασμός ήταν να γίνει Συνέλευση κατοίκων για την κατάθεση και συζήτηση προτάσεων, όμως ο κορονοϊός δεν το επιτρέπει. Έτσι λοιπόν κάθε κάτοικος μπορεί να υποβάλει τις προτάσεις του στην Κοινότητα ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή…

Με την ευκαιρία όμως αλλά και με τη συμπλήρωση του 1ο χρόνου θητείας, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Παναγιώτης Λύρας, περιγράφει ποιος είναι ο ρόλος και ποια η αποστολή της Κοινότητας, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει αλλά και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει η Κοινότητα να παρεμβαίνει στο Δήμο με προτάσεις για την ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών της πόλης και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων. 

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Κοινότητας, Παναγιώτη Λύρα, έχει ως εξής: “Το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας καλεί τους δημότες της πόλης μας, να καταθέσουν προτάσεις αναβάθμισης της περιοχής μας, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο, το οποίο θα υποβάλλει στα πλαίσια διαμόρφωσης προτάσεων για τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας για το 2021.

Οι προτάσεις μπορούν να σταλούν στο facebook (Κοινότητα Καλαμάτας) ή να αποσταλούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,pil.messinia@gmail,.com μέχρι και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι Κοινότητες εκπροσωπούν τους δημότες και εκφράζουν μόνον αυτούς. Υπαγόμαστε διοικητικά και οικονομικά στο Δήμο Καλαμάτας και αποστολή μας είναι οι διεκδικήσεις για την αναβάθμιση της ζωής όλων και τον ευπρεπισμό της πόλης  – Κοινότητάς μας.

Η Κοινότητα Καλαμάτας δεν έχει προγραμματικό λόγο μέσα από πολιτικές ή άλλες αφετηρίες, ούτε δικό της προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων, αλλά είναι ο θεσμός που εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας και προσπαθεί να αναδείξει τα ζητήματα κυρίως των γειτονιών, να ευαισθητοποιήσει για τοπικά προβλήματα, να χτίσει γέφυρες συνεργασίας και δρόμους δημιουργικότητας, να προτείνει λύσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων, να προωθήσει ενέργειες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, να ενισχύσει συλλογικότητες και εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Έκλεισε ένας χρόνος που αναλάβαμε στην Κοινότητα Καλαμάτας.

Λειτουργεί πλέον γραφείο Κοινότητας Καλαμάτας στο φιλόξενο και εμβληματικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Με τηλέφωνο, υπολογιστή και ίντερνετ και με ανοιχτή την πόρτα σε κάθε συμπολίτη μας.

Παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές κυρίως αντιξοότητες και με την τυπική μόνο γραμματειακή υποστήριξη, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε κάπως, αναδεικνύοντας επίσημα και μη, εγγράφως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε και οι δυο κοινοτικές παρατάξεις («Συνοικούμε για την Κοινότητα Καλαμάτας» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ) και η προσπάθεια είναι ισχυρή κάθε φορά τα αποτελέσματα να είναι ομόφωνα, πράγμα που συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Στέλνουμε στη διοίκηση έγγραφα με αιτήματα, προτάσεις και λύσεις  - με όποια ανταπόκριση υπάρχει κάθε φορά - και με δημόσιο κοινοτικό λόγο και τοπική αναφορά ενεργοποιούμε αντανακλαστικά και είμαστε παρόντες στα μικρά και μεγάλα της πόλης μας κατά το δυνατόν.

Αντιλαμβανόμαστε την αποστολή μας με διακριτό τρόπο και ρόλο  και συστηματικά αποφεύγουμε το στείρο αντιπολιτευτικό λόγο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση! Η Κοινότητα είμαστε όλοι και η συνεργασία όλων και η σύνθεση είναι πρόσθετη δύναμη για την πόλη και τους συνδημότες μας. Η συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες είναι διαρκής για την άμεση επίλυση ζητημάτων κατά προτεραιότητα και οι προτάσεις μας είναι παρεμβάσεις με στόχο τη συνεργασία στη «μάχη της καθημερινότητας» και την ανάπτυξη ενός δικτύου ίσης μεταχείρισης κέντρου και συνοικιών. Οι συνοικίες της πόλης ιστορικές και νεότερες έχουν δείξει ότι αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον την προθυμία των Συμβούλων της Κοινότητάς μας και καθημερινά μάς μεταφέρουν τα αιτήματά τους αλλά και προτάσεις τους για τον τόπο που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Η δυνατότητα για την πραγματοποίηση Συνέλευσης κατοίκων ώστε να τεθούν και να αξιολογηθούν επί τόπου θέματα, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν αξιοποιήθηκε και η απευθείας επαφή με τους συμπολίτες μας είναι η βάση για τη σύνταξη του προτεινόμενου σχεδίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας που αφορά την Κοινότητα Καλαμάτας. Είναι γνωστό ότι αναδιαμορφώνεται συνεχώς (το Τεχνικό Πρόγραμμα) και ως εκ τούτου ο κάθε συνδημότης μας θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την πρότασή του και δυναμικά το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας στις ανοιχτές συνεδριάσεις του να συζητά και να προωθεί νέες παρεμβάσεις. Οι επιδιώξεις της Κοινότητας Καλαμάτας έχουν μόνο ένα στόχο, η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας όλων των  πολιτών της Καλαμάτας.

Βέβαια έγιναν και λάθη. Και επιπλέον λάθη σε μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή και προσιτή, όπως θέλουμε όλοι να είναι η Καλαμάτα, χρειάζεται μια Κοινότητα με υπαλλήλους, με  υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με προγραμματισμό επαγγελματικού τύπου.

Δηλώνουμε εθελοντές και ως εθελοντές σε αυτήν πορεία καλούμε και άλλους να μας πλαισιώσουν, καλούμε όλους με αλληλεγγύη και ευθύνη να συμμετέχουμε για την Καλαμάτα που αγαπάμε.

Στιγμή όμως δεν τα παρατάμε. Δίπλα στους συμπολίτες  μας, μαζί τους, προωθούμε ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν τον ευπρεπισμό της πόλης μας, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική μέριμνα, συνθήκες υγιεινής, ισοτιμία παροχών διαβίωσης, δραστηριότητες  πολιτισμού και αθλητισμού, για τα οποία όλοι πληρώνουμε και είναι ανταποδοτικά μέσω των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ.

Κάποιοι ίσως προβληματίζονται βλέποντας μια ενεργή Κοινότητα, μία ζωντανή Κοινότητα και κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την αποστολή μας. Εμείς θα είμαστε εδώ με επιμονή να αγωνιζόμαστε για την ισότιμη μεταχείριση όλων και να γινόμαστε η «φωνή» του δημότη, της γειτονιάς, του αυτονόητου, της μη χρήσης εξουσίας, της αισιόδοξης πλευράς με την εμπλοκή στα κοινά!

Η Καλαμάτα αξίζει καλύτερα! Θέλαμε και θέλουμε να συνεργαστούμε με φορείς και πρόσωπα και αυτό συνεχίζουμε!”.