Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 14:23

Συγκρατημένη αισιοδοξία Χαρίτση για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής μετά την τοποθέτηση Μενδώνη

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα αρχαία της Υπαπαντής μπορούν να αναδειχθούν, αρκεί να κινητοποιηθεί ο Δήμος Καλαμάτας, είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την τοποθέτηση για το θέμα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, κατά την απάντησή της σε επίκαιρη ερώτηση του…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Χαρίτση “«Παράθυρο» προς την κατεύθυνση της λύσης άνοιξε η παρέμβαση του Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την οποία  κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης  τόνισε την ανάγκη  να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού για την συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής, παράλληλα με την απαραίτητη σύγχρονη ανάπλαση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας να γνωρίζουν και να «επικοινωνούν» με την ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε το σχεδόν πάνδημο αίτημα πολιτών και φορέων της πόλης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων, αλλά και τις παρεμβάσεις αρχαιολόγων, αυτοδιοικητικών, προσωπικοτήτων και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στην απάντηση της η Υπουργός Πολιτισμού αφού ανέφερε τις «κατά τον νόμο» κινήσεις στις οποίες είναι υποχρεωμένη να προβεί, επανέλαβε ότι ισχύει η παλαιότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του 2011 περί μη ανάδειξης. Εμμένοντας στην άποψη της ότι η κατάχωση των ευρημάτων προστατεύει καλύτερα τα αρχαία, άφησε παρ’ όλα αυτά «ανοικτό παράθυρο» για λύση. Όπως τόνισε στην ομιλία της, απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση,  σε περίπτωση που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας, προσκομίσει νέα στοιχεία, το ΥΠΠΟ θα πράξει αυτό που πρέπει και θα παραπέμψει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ για νέα γνωμοδότηση.

Η απάντηση της Υπουργού στον Αλέξη Χαρίτση καθιστά πλέον σαφές ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να κατατεθεί νέα επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία θα προβλέπει ότι παράλληλα με την απαραίτητη ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, θα αναδειχθούν και θα παραδοθούν στους πολίτες της Καλαμάτας τα αρχαία ευρήματα.

Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί και θα είμαστε όλοι αρωγοί σε ότι χρειαστεί ώστε η Καλαμάτα να ανακτήσει και να αναδείξει τον αρχαιολογικό της πλούτο”.

 

Το link με το video της συζήτησης:

https://wetransfer.com/downloads/f36af8ff28e4752ef37a9897ec61970d20200902083208/206ec1?fbclid=IwAR1khqpxEtC01yIe9LfYaEBlG1lTBjwijHFavnudEvuSLDfj3cICYHeKy6I