Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 15:21

Ο “αντιπερισπασμός” Μενδώνη για αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο αντί στην Υπαπαντή

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Έδειξε διάθεση συμβιβασμού αλλά αλλά δεν πέταξε και λευκή πετσέτα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την τοποθέτησή της σήμερα στη Βουλή, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση. Ουσιαστικά η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αρκεί να της προσκομίσει ο Δήμος νέα στοιχεία. Από την άλλη όμως η υπουργός υπαινίχθηκε ότι η σοβαρή επιλογή θα ήταν να γίνει αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο και όχι στην πλατεία της Υπαπαντής επειδή κάποτε βρέθηκαν τυχαία στη μία γωνία της αρχαιολογικά ευρήματα…

Είπε συγκεκριμένα η υπουργός κ. Μενδώνη: “Αναρωτιέμαι αν έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε όλοι οι φορείς να αναζητήσετε με πιο επιστημονικό τρόπο το παρελθόν της πόλης στο Κάστρο. Γιατί αν πραγματικά η σύγχρονη πόλη επιθυμεί την έρευνα και ανάδειξη του παρελθόντος της, θα μπορούσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με την υποστήριξη των αυτοδιοικητικών φορέων και των λοιπών φορέων της Καλαμάτας, να εκπονήσει ένα πρόγραμμα συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Κάστρο. Και αυτό πραγματικά θα είχε νόημα καθώς το πεδίο της έρευνας μπορεί να επιλεγεί εξαρχής με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση ένα τυχαίο εύρημα στη γωνία της σημερινής πλατείας Υπαπαντής, όπου σημειωτέον οι εγκείμενες αρχαιότητες μπορούν, μπορούν λέω, να επεκτείνονται και κάτω από την εκκλησία ή το επισκοπικό μέγαρο. Αν είναι έτσι, πως μπορούν να αποκαλυφθούν οι αρχαιότητες και να αναδειχθούν σωστά; Θα επεκταθεί η ανασκαφή σε υπόγειο σκάμμα κάτω από το ναό της Υπαπαντής; Αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η όποια μελέτη. Ή θα μεταφερθεί το επισκοπικό μέγαρο; Τεχνικα όλα γίνονται”.

Παρόλα αυτά όμως, η υπουργός είπε ότι εφόσον ο Δήμος προσκομίσει νέα στοιχεία θα επαναφέρει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ειδικότερα ανέφερε: “Ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας εφόσον προσκομίσει νέα στοιχεία, το υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει αυτό που πρέπει, θα το αναπέμψει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη που θα προβλέπει με σαφήνεια τόσο τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας των αρχαιοτήτων του 1960 όσο και τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων αυτών, βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να εξασφαλίζεται σε βάθος χρόνου αφενός η άρτια διαχείριση των αρχαιοτήτων και αφετέρου η απρόσκοπτη προσέγγιση τους από το επιστημονικό προσωπικό, για τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του”.

Επιπλέον η υπουργός κ. Μενδώνη είπε ότι “σύμφωνα με τι διατάξεις του νόμου η χρηματοδότηση για τη σύνταξη της κατάλληλης τεχνικής λύσης που θα προβλέπει την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, καθώς και οι δαπάνες υλοποίησης από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του έργου. Οι αρχαιολογικές εργασίες θα είναι αυτοτελές υποέργο για την προστασία των αρχαιοτήτων στο τεχνικό δελτίο χρηματοδότησης του όλου έργου. Αυτή είναι η κατά νόμον διαδικασία, αυτή τη διαδικασία επιβάλλεται να ακολουθήσουμε”. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας την επίκαιρη ερώτησή του, κατέθεσε για τα πρακτικά τις τοποθετήσεις υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, του πρώην δημάρχου και υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ενώ μίλησε για πάνδημο αίτημα των Καλαματιανών. 

Από την πλευρά της η υπουργός δεν δέχτηκε ότι είναι πάνδημο το αίτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής, σημειώνοντας πως τιμά την έγνοια και το ενδιαφέρον που δείχνει ο Αλέξης Χαρίτσης “όπως και μερίδα πολιτών, γιατί στην Καλαμάτα δεν υπάρχει ταύτιση για αυτό το θέμα”.

Τέλος η υπουργός υπαινίχθηκε ότι ο Σταύρος Μπένος, που ζητά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δεν έκανε κάτι σχετικά ως δήμαρχος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ο κ. Μπένος ήταν δήμαρχος στην Καλαμάτα. Θεωρείται και είναι από τους πολύ καλούς αυτοδιοικητικούς, βεβαίως ήταν δήμαρχος μετά το 1960, που είχαν αποκαλυφθεί οι αρχαιότητες αυτές από τον Νίκο Γιαλούρη. Αντίθετα για τον Πέτρο Θέμελη η υπουργός είπε ότι σέβεται τις απόψεις “του καθηγητή, φίλου και συναδέλφου”. 

Στ.Μ .