Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 16:42

Στην Αρχαία Θουρία ο δήμαρχος, αναγκαία η βελτίωση του δρόμου πρόσβασης

Για το ανασκαφικό έργο που υλοποιήθηκε φέτος στην Αρχαία Θουρία, ενημερώθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, από την υπεύθυνη της ανασκαφής, Ξένια Αραπογιάννη. Φαίνεται ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται να συνδράμει ώστε να βελτιωθεί ο δρόμος πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου…

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνονται τα εξής: “Τις ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής ανασκαφικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι οι ανασκαφές στην περιοχή, που έχουν προσφέρει σπουδαία ευρήματα, ξεκίνησαν το 2007 υπό τη διεύθυνση της τότε Προϊσταμένης της ΛΗ’ Ε.Π.Κ.Α. Μεσσηνίας Δρος Ξένης Αραπογιάννη και συνεχίζονται έως και σήμερα. Από το 2009 η ανασκαφή έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων.

Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη των ανασκαφών στο Ασκληπιείο και στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, ενημερώθηκε για την πορεία της έρευνας αλλά και τα αποτελέσματα που έδωσε κατά τη φετινή περίοδο. Επίσης για θέματα υποστηρικτικά, με τον Δήμαρχο να εκφράζει την βούλησή του για στήριξη του σπουδαίου έργου που γίνεται από την κα Αραπογιάννη και την ομάδα της.

Τονίζεται ότι ο Δήμαρχος έδωσε οδηγία προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να προχωρήσει σε καταγραφή των όσων απαιτούνται να υλοποιηθούν ως έργα ή παρεμβάσεις στην περιοχή σχετικά με την προσβασιμότητα και τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που προφανώς εν συνεχεία θα γίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος συζήτησε με την κα Αραπογιάννη και θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης, καθώς ο Δήμος εδώ και χρόνια συνδράμει οικονομικά το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Θουρία. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και τα περιθώρια σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου, Δήμου και Περιφέρειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ανασκαφών.

Κατά την ενημέρωση στον αρχαιολογικό χώρο παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Άνθειας και Θουρίας”.