Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 15:40

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Μεσσηνία την Παρασκευή, απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση

Η αυριανή αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της χρονιάς για την έκρηξη πυρκαγιάς στη Μεσσηνία, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο νομό μας ο δείκτης επικινδυνότητας θα βρίσκεται στο 4, που σημαίνει πολύ μεγάλος κίνδυνος…

Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Στάθη Αναστασόπουλου απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να προσέξουν και να μην προκαλέσουν πυρκαγιά, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στα δάση και τις περιοχές του Νομού με υψηλή επικινδυνότητα. 

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξής: “Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή), την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών  χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ισχύει η εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Επιπλέον, οι πολίτες παρακαλούνται:

  • Να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
  • Να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν”.