Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 11:29

Σκηνοθήκη αρχαίου θεάτρου, μεγάλα αρχαία οικοδομήματα, αρχαίο λατομείο στην Αρχαία Θουρία

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ 
Ένα ακόμη τμήμα του εντυπωσιακού πλούτου της αρχαίας Μεσσήνης, που κρύβεται κάτω από τη γη, ήρθε στο φως κατά το φετινό ανασκαφικό δίμηνο, το οποίο ολοκληρώθηκε υπό τη διεύθυνση της Ξένης Αραπογιάννη. Πρόκειται για τη σκηνοθήκη του αρχαίου θεάτρου, για τμήματα μεγάλων δημόσιων οικοδομημάτων, για τμήμα το αρχαίου λατομείου…

Η Ξένη Αραπογιάννη γράφει για τις φετινές ανασκαφικές εργασίες: “Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι ανασκαφές στην αρχαία Θουρία, που διήρκεσαν δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος 2020) και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη διεύθυνση της Δρος Ξένης Αραπογιάννη. Το αρχαίο θέατρο αναδείχθηκε εντυπωσιακά με την ολοκλήρωση της ανασκαφής της σκηνοθήκης, όπου αποκαλύφθηκε ολόκληρο το μήκος 50 μέτρων, των λίθινων αυλάκων της κινητής σκηνής. Επίσης ανασκάφηκε μέρος του βόρειου και του νότιου άκρου του κοίλου και ήρθαν στο φως πολλά από τα εδώλια που έχουν κατολισθήσει από τις ανώτερες κερκίδες του θεάτρου. Παράλληλα με την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε όμορα αγροτεμάχια, που έφεραν στο φως ερείπια μεγάλων δημόσιων οικοδομημάτων της αρχαίας πόλης. Για πρώτη φορά έγινε αποψίλωση και λεπτομερής καθαρισμός, σε τμήμα του εντυπωσιακού και εξαιρετικά εκτεταμένου αρχαίου λατομείου, που βρίσκεται στη θέση "Πριονιστά" από όπου προέρχεται το δομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση των κτιρίων της αρχαίας Θουρίας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν χάρις στην χορηγία του "Ιδρύματος  Γ. και Β. Καρέλια" (μέγας χορηγός των ανασκαφών της Θουρίας) και του "Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου".

Σημαντικοί συντελεστές του επίπονου ανασκαφικού έργου ήταν το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που αποτελεί την ανασκαφική ομάδα, καθώς και οι εθελοντές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις παντός είδους εργασίες. Ουσιαστική και αποτελεσματική υπήρξε  η συμπαράσταση στο έργο μας του προέδρου της κοινότητας Άνθειας κ. Ι. Γκίζα καθώς και του παλιού συνεργάτη μας κ. Α.Τσαγκλή.

 

Δρ. Ξένη Αραπογιάννη

Διευθύντρια των ανασκαφών

της αρχαίας Θουρίας”.