Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 13:55

Άλλη μια χρονιά αθωράκιστη η Καλαμάτα σε περίπτωση πλημμύρας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
Ούτε αυτή τη χρονιά η Καλαμάτα και ευρύτερα ο Δήμος είναι θωρακισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο πλημμύρας. Και ο λόγος είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε δεν έχουν ξεκινήσει (όπως στην παλιά εθνική οδό, στη Φαρών-Ακρίτα, στην Παναγίτσα). Ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, είπε ότι τα ρέματα στην περιοχή είναι πολλά και δεν είναι δυνατό να καθαριστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο δασάρχης, Σπύρος Κατσίποδας, αναφέρθηκε στα ρέματα ως υποδοχείς μπαζών, κλαδεμάτων δέντρων και άλλων υλικών, κάτι που υπογράμμισε ότι μπορεί να προκαλέσει την όχι γρήγορη απορροή των νερών και κατά συνέπεια σοβαρά προβλήματα…

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου έγινε υπό την προεδρία του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία αντιδήμαρχου, Γιάννη Μπάκα και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και νέα, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η νέα εγκύκλιος για την αντιπλημμυρική προστασία. 

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι και να ολοκληρωθούν τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό, στην περιοχή από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα. Είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη και για την προώθηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Ευριπίδου, στην Καλαμάτα, το οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πλημμύρας που δημιουργείται στη Φαρών, την Ακρίτα και άλλες κάθετες οδούς, καθώς και στη Ναυαρίνου. Για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Παναγίτσας ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν πρώτα δεν οριοθετηθεί ο Νέδοντας και παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα θέμα με μεγάλες δυσκολίες. Για τη μεγάλη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανατεθεί στον Μορέα, ο δήμαρχος είπε ότι θα έχει ενημέρωση το επόμενο διάστημα. 

Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα ρέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αναγνώρισε όμως ότι μπορεί και ο δήμος να βοηθήσει σε διάφορες παρεμβάσεις. Πρότεινε λοιπόν συνεργασία του Δήμου με την Περιφερειακή Ενότητα για την καταγραφή των ρεμάτων και των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν. 

Η πρόταση του δημάρχου κρίθηκε θετικά από τον Παναγιώτη Τζαβάρα, υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, ο οποίος αναγνώρισε ότι ο Δήμος συνδράμει την Περιφέρεια σε εργασίες καθαρισμού ρεμάτων. 

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, είπε ότι η Δημοτική Επιχείρηση έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό των σχαρών στους αγωγούς ομβρίων, εργασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ο Δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, αναφέρθηκε σε αυθαίρετες ενέργειες πολιτών στα ρέματα, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτές έχουν γίνει μάστιγα. Ειδικότερα μίλησε για την εναπόθεση μπαζών στα ρέματα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τα πλατάνια που έχουν ξεραθεί κατά μήκος του Νέδοντα. Όπως τόνισε, τα δέντρα αυτά εάν κόβονται θα πρέπει να απομακρύνονται ώστε να μην μένουν κορμοί και κλαριά που μπορούν να παρασυρθούν από τα νερά και στη συνέχεια να προκαλέσουν μείωση της παροχετευτικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στα κλαδέματα που κάνουν συνεργεία ή εργολάβοι της ΔΕΗ. Όπως είπε ο Δασάρχης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κλαδέματα μένουν στην περιοχή και καταλήγουν και αυτά στα ρέματα. 

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Ενότητας αναφέρθηκαν στις εθελοντικές ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά τους είναι μεγάλη. Μάλιστα ο Παναγιώτης Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα προμήθεια υλικών για τις ανάγκες και το έργο των εθελοντικών ομάδων. 

Από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 ο Κώστας Βλαχονικολός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ειδοποίηση των πολιτών σε περίπτωση πλημμύρας. Όπως σημείωσε, οι ειδικοί μπορούν να εκτιμήσουν, με τα προγνωστικά των καιρικών φαινομένων, εάν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να ενημερώνονται έγκαιρα οι πολίτες, από την Πολιτική Προστασία, για να λάβουν μέτρα ασφαλείας. 

Τέλος σημειώνεται η παρέμβαση του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης των γρανών στη δυτική περιοχή της Καλαμάτας, όπως τις Γουλιμίδες αλλά και στην περιοχή βόρεια της Κηπούπολης. Επίσης τόνισε ότι στην πόλη τα φρεάτια είναι πάρα πολλά και πως δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο Δήμος, οπότε θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να φροντίζουν για την κατάσταση εκείνων των φρεατίων που βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους. 

Στ.Μ.