Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 11:47

Μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να περιμένει η Περιφέρεια για τις αρχαιότητες της Υπαπαντής λέει ο Π. Νίκας

“Θα συμφωνήσουμε με ό,τι πουν το υπουργείο, το ΚΑΣ και οι αρχαιολόγοι, αρκεί όλα αυτά να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία μέχρι τα Χριστούγεννα” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα της ανάπλασης στην πλατεία της Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας έχει πλέον μετακινηθεί από την προηγούμενη δήλωση του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε και το ζήτημα των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής, ότι δηλαδή ή θα γίνει το έργο ως έχει (μόνο η ανάπλαση) ή το εγκεκριμένο κονδύλι θα πάει σε άλλο έργο της Περιφέρειας…

Τη νέα δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο πλαίσιο της χθεσινής του συνάντησης με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλη Βασιλειάδη, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη. 

Σχετικά αναρτήθηκε το εξής δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας: “Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επισκέφθηκετην Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του, στην Τρίπολη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν χρηματοδότηση έργων του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για τα οποία ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το έργο της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα, όσον αφορά το θέμα των αρχαιοτήτων στο υπέδαφος της περιοχής, για το οποίο ο περιφερειάρχης επανέλαβε:

“Είναι πάγια η θέση μου για το θέμα της πλατείας Υπαπαντής. Οσον αφορά τα αρχαιολογικά ζητήματα εγώ δεν επεμβαίνω σε αυτά, καθώς είναι θέμα υπουργείου Πολιτισμού, ΚΑΣ και αρχαιολόγων, αλλά είναι προφανές ότι η δυνατότητα για εντάξεις έργων τελειώνει 31 Δεκεμβρίου 2023, όπως και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων, ενώ η δυνατότητα για ένταξη νέων έργων τελειώνει στο τέλος του φετινού χρόνου”.

Οπως σημείωσε διευκρινίζοντας ο Π. Νίκας, “αν προκύψει απένταξη και πάμε σε νέα μελέτη για κάτι άλλο, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος για επανένταξή του. Θα συμφωνήσουμε με ό,τι πουν το υπουργείο, το ΚΑΣ και οι αρχαιολόγοι, αρκεί όλα αυτά να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία μέχρι τα Χριστούγεννα. Απεύχομαι την απόσυρση του έργου και την αναμονή για νέα μελέτη, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος”.

Καταλήγοντας, ωστόσο, ο περιφερειάρχης απέρριψε διάφορες αιτιάσεις που διατυπώνονται τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Δεν δέχομαι πάντως να επικρίνεται η Περιφέρεια για έλλειψη ενδιαφέροντος ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα, όταν επί των ημερών μου χρηματοδοτεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Θουρία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, την Χριστιανούπολη και τουλάχιστον άλλα δέκα έργα, ανάλογου χαρακτήρα”.