Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 17:35

Ενημέρωση (και αιχμές) από τη δημοτική αρχή για τις εξελίξεις σχετικά με τα αρχαία στην Υπαπαντή

Η γεωφυσική διασκόπηση στην περιοχή της Υπαπαντής, προκειμένου να εντοπιστούν οι αρχαιότητες και να προκύψουν τα νέα στοιχεία που ζητά το υπουργείο Πολιτισμού για αλλάξει την απόφαση του σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, θα γίνει άμεσα με πρωτοβουλία του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, τονίζει η δημοτική αρχή. Από το “φέρτε νέα στοιχεία”, που είπε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος προς τις αντιπολιτεύσεις που ζητούσαν την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, φτάσαμε πια στο να παίρνει ο δήμαρχος πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των νέων στοιχείων…

Σε ενημέρωση της δημοτικής αρχής, με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα ο δήμαρχος με εκπροσώπους της διαδικτυακής ομάδας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” αφήνονται αιχμές, όπως ότι πρώτη φορά ζητήθηκε συνάντηση και ενημέρωση από το δήμαρχο για το θέμα που επί εβδομάδες απασχολεί την επικαιρότητα στην Καλαμάτα. Επίσης η δημοτική αρχή σχολιάζει ότι επιχειρείται η απαξίωση της διαπαραταξιακής επιτροπής αλλά και ότι η δημοτική αρχή χειρίζεται το θέμα με ρεαλισμό και εφαρμόσιμες προτάσεις και όχι με λόγια ή κινήσεις εντυπωσιασμού.

Συγκεκριμένα από τη δημοτική αρχή ανακοινώθηκαν τα εξής: “Αναλυτική ενημέρωση για τις ουσιαστικές ενέργειες που ήδη έχει προβεί η Δημοτική Αρχή, καθώς και αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με την υπόθεση των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, παρείχε σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε εκπροσώπους κίνησης πολιτών που τον επισκέφτηκαν για πρώτη φορά στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τους κ. Ηλία Μπιτσάνη και Βασίλη Μιχαλακέα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται με αφορμή την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου (Γ’ Φάση), που περιλαμβάνει την πλατεία Υπαπαντής, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως ορίζει ο θεσμικός του ρόλος, καθώς και για τα όσα θα ακολουθήσουν. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχει με το Υπουργείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που υπήρξε στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής (παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν να την απαξιώσουν με τη στάση τους), αλλά και σε μία ακόμα πρωτοβουλία του ιδίου για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βασιλόπουλο, έχει υπάρξει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άμεσα θα υπογραφεί και η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων πέριξ αυτής. Εφόσον από την έρευνα προκύψουν νέα στοιχεία, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προβολή ενός τόσο εμβληματικού σημείου της πόλης της Καλαμάτας».

Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Ως Δήμος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον. Σήμερα κατά την επίσκεψη που δέχθηκα από εκπροσώπους κίνησης πολιτών, τους ενημέρωσα αναλυτικά για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής αλλά και τι κινήσεις έχουμε κάνει ως Δήμος για την υπόθεση με τα αρχαία. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας. Με ρεαλισμό και εφαρμόσιμες προτάσεις κι όχι με λόγια ή κινήσεις εντυπωσιασμού»”.