Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 18:13

“Scripta manent”, τα ημερολόγια της Πυροσβεστικής αποκαθιστούν τον Βασίλη Καπέλιο

Ο ντόρος έχει γίνει, οι εντυπώσεις έχουν μείνει, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Καπέλιος συκοφαντήθηκε άδικα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκαλύπτουν τα ημερολόγια του Πυροσβεστικού Σώματος. Τώρα πια παρουσιάζονται στοιχεία, χωρίς δυστυχώς ιδιαίτερη δημοσιότητα, που δείχνουν ότι ο πρώην αρχηγός δεν άφησε να καούν η Μάνη και τα Κύθηρα για να “καούν” άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί και να παρατείνει την παραμονή του στην αρχηγία…

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, στην “Καθημερινή”, σύμφωνα με τα οποία και με βάσει τα ημερολόγια της Πυροσβεστικής, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής στις φωτιές των Κυθήρων και της Μάνης, το 2017, είχαν στη διάθεσή τους σχεδόν όλα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που διέθετε τότε το Σώμα, όμως στάθηκαν ανίκανοι να αποτρέψουν την καταστροφή. Και επιχείρησαν τώρα να τη φορτώσουν τον Βασίλη Καπέλιο, αν και η υπόθεση αυτή έχει οπωσδήποτε και άλλες κομματικές προεκτάσεις, ήθελε να παρουσιάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ανίκανη να προστατέψει τη χώρα. Εκείνο το πρόσωπο πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί είναι έξω από τις όποιες διαμάχες των υψηλόβαθμων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος έλεγε πριν δύο μήνες στα κανάλια ότι «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα» αλλά τελικά προκύπτει, από το ημερολόγιο του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι τη μια μέρα επιχείρησαν οκτώ εναέρια μέσα και την άλλη πάνω από δέκα!


Η πυρκαγιά στα Κύθηρα το 2017

Το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην “Καθημερινή” έχει ως εξής: “Νέα δεδομένα στις εισαγγελικές έρευνες για τις πυρκαγιές του 2017 σε Μάνη και Κύθηρα προέκυψαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στις 26 Αυγούστου, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος κατέθεσε στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας μηνυτήρια αναφορά κατά του άλλοτε υφισταμένου του, υπαρχηγού επιχειρήσεων, Γιάννη Βασιλειάδη κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση. Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη της «Κ» (φύλλο 19ης Ιουλίου) ο κ. Βασιλειάδης είχε κατηγορήσει δημόσια τον κ. Καπέλιο ότι δεν του έστειλε αρκετά εναέρια μέσα στις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα με στόχο να τον εκθέσει και να τον «αποστρατεύσει». 

Τον ισχυρισμό του Βασιλειάδη είχε επαναλάβει ο μετέπειτα αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στη συνομιλία του με τον πραγματογνώμονα της πυρκαγιάς στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, προτρέποντάς τον να κρύψει τα στοιχεία για το Μάτι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε την τύχη του Βασιλειάδη. Μετά όσα έφερε στο φως η «Κ», οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν επανεξέταση των δικογραφιών για Μάνη και Κύθηρα. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Καπέλιος παραθέτει αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Εναέριας Διαχείρισης (ΣΚΕΔ), που είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στις δύο αυτές πυρκαγιές. 

Η πυρκαγιά στη Μάνη εκδηλώθηκε στις 11.25 π.μ. της 1ης Ιουλίου 2017 και τέθηκε υπό έλεγχο αρκετές ημέρες αργότερα. Την πρώτη ημέρα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα Σινούκ και τρία ψεκαστικά αεροσκάφη Πετζετέλ. Στις 2 Ιουλίου αντίστοιχα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχείρησαν τρία ελικόπτερα Σινούκ και δύο αεροσκάφη Καναντέρ. Στις 6.44 το πρωί της 2ας Ιουλίου, δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς, ο χειριστής του ενός ελικοπτέρου ανέφερε ότι η πυρκαγιά ήταν υπό μερικό έλεγχο καθώς είχαν απομείνει μόνο μικρές εστίες. Ανέφερε ακόμα ότι στην περιοχή υπήρχε καπνός και ότι επικρατούσε άπνοια. Την ίδια εικόνα μετέφερε δύο ώρες αργότερα, στις 8.59 π.μ., ο κυβερνήτης του Καναντέρ διαβιβάζοντας μέσω ασυρμάτου ότι «η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως». Επικαλούμενος τις αναφορές των πιλότων ο κ. Καπέλιος αναφέρει στη μήνυσή του ότι ο κ. Βασιλειάδης είχε τη δυνατότητα μόνο με τις επίγειες δυνάμεις να ελέγξει πλήρως τη φωτιά, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση. Τις επόμενες ώρες, πάντως, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και την έκθεση αυτοψίας που συνέταξε το ανακριτικό της Πυροσβεστικής (σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της 26ης Ιουλίου). Στις 5.42 μ.μ. ο πιλότος του Σινούκ ενημέρωσε για «πρόβλημα στο βορειοδυτικό τμήμα της φωτιάς», ενώ στις 6.55 μ.μ. ο χειριστής ενός Πετζετέλ ανέφερε ότι η πυρκαγιά στην Αρεόπολη είναι ανεξέλεγκτη και ότι δεν έχει επαφή με τον επίγειο συντονιστή. Ο κ. Καπέλιος κατηγορεί τον κ. Βασιλειάδη ότι αποχώρησε από το μέτωπο και ότι αποδέσμευσε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, εκτιμώντας εσφαλμένα ότι η φωτιά είχε ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο. Λέει ακόμα ότι κατά την αποχώρησή του, ο κ. Βασιλειάδης πήρε μαζί του τον ασύρματο με αποτέλεσμα ο επίγειος συντονιστής της Πυροσβεστικής να μην έχει επικοινωνία με τα ελικόπτερα Σινούκ που έκαναν ρίψεις νερού.

Ανεξέλεγκτη για τρεις μέρες 

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα, αντίστοιχα, εκδηλώθηκε το πρωί της 4ης Αυγούστου και μαινόταν ανεξέλεγκτη για περισσότερες από τρεις ημέρες. Από το ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Εναέριας Διαχείρισης προκύπτει ότι την πρώτη ημέρα ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν ένα ελικόπτερο Eρικσον από τα Χανιά, ένα Σινούκ από τα Μέγαρα, ένα Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, ένα ακόμα από την Ανδραβίδα καθώς και πέντε ψεκαστικά Πετζετέλ. Τη δεύτερη ημέρα αντίστοιχα από το αρχείο του ΣΚΕΔ προκύπτει ότι πήραν εντολή να επιχειρήσουν τέσσερα ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη. Οπως και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στη Μάνη, το πρωί της 2ης ημέρας ο πιλότος ενός Καναντέρ που πετούσε πάνω από τα Κύθηρα ανέφερε ότι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτοι καπνοί και ότι θα συνέχιζε τη διαβροχή. Μερικές ώρες αργότερα, πάντως, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση με αποτέλεσμα η φωτιά, αν και σε ύφεση, να κατακαίει έως τις 9 Αυγούστου.  

Για τα γεγονότα του 2017 στα Κύθηρα έδωσε κατάθεση τη Δευτέρα στο 4ο ανακριτικό γραφείο του Πειραιά ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Χαρχαλάκης επανέλαβε ότι υπήρχε κακός συντονισμός τόσο των επίγειων όσο και των εναερίων μέσων στη φωτιά του 2017. Κατέθεσε ακόμα ότι ήδη από το 2014 είχε με επιστολές του στην ηγεσία της Πυροσβεστικής επισημάνει την έλλειψη δύναμης στο νησί, ενώ στο ερώτημα εάν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές απάντησε λέγοντας ότι «γι’ αυτό έγιναν εκκενώσεις οικισμών». Μετά τις αποκαλύψεις της «Κ», ο δήμαρχος Κυθήρων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα γεγονότα του 2017.