Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 23:01

Πρόνοια, η πιο σημαντική Υπηρεσία του Δήμου με 14.000 συναλλασσόμενους-ωφελούμενους!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ 
Η χρονιά στιγματίστηκε από την εμφάνιση της πανδημίας αλλά “σε αυτό το τεστ ο Δήμος Καλαμάτας πέρασε με επιτυχία”. Θετικό απολογισμό της χρονιάς παρουσίασε λοιπόν ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Διοικητικής Μέριμνας και Διοικητικών Υπηρεσιών, Σαράντος Μαρινάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η κατάσταση με την πανδημία οξυνθεί και πάλι, ο Δήμος Καλαμάτας, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θα τα καταφέρει ξανά. Θα καταφέρει δηλαδή, εξήγησε ο κ. Μαρινάκης, να σταθεί στο πλάι εκείνων που χρειάζονται βοήθεια. Το χαρτοφυλάκιο του αντιδήμαρχου Σαράντου Μαρινάκη είναι το πιο σημαντικό όσο και αν ο κόσμος στέκεται πιο πολύ στα θέματα καθαριότητας, έργων και στα οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που έδωσε ο αντιδήμαρχος, ότι δηλαδή το χρόνο που πέρασε εξυπηρετήθηκαν από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου περισσότεροι από 14.000 συναλλασσόμενοι-ωφελούμενοι διαφόρων προγραμμάτων…

Ο αντιδήμαρχος κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο στόχος που έχει βάλει είναι η προσέγγιση των ανθρώπων που ενώ έχουν ανάγκη στήριξης εντούτοις δεν τη ζητούν είτε από για λόγους αρχής, αξιοπρέπειας ή για άλλες αιτίες. Ο αντιδήμαρχος είπε ότι θα ενταθεί η προσπάθεια προσέγγισης αυτών των ανθρώπων, σημειώνοντας μάλιστα ότι “δεν είμαστε εδώ για τους ευημερούντες αλλά για τους δυστυχούντες”. 

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχουν θέματα με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, διαβεβαίωσε όμως ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις. Είπε ότι θα καταστεί δυνατό να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις εγγραφής παιδιών στους Σταθμούς, δεν μπορεί όμως να γίνει το ίδιο και για τα βρέφη, αν και ανακοίνωσε ότι ιδρύθηκαν δύο νέα βρεφονηπιακά τμήματα και θα ιδρυθούν και άλλα. 

Για το πρόβλημα που υπάρχει με τα ΚΔΑΠ του Δήμου, το μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν έχουν πάρει voucher, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι για το θέμα αυτό θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες από τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο και θα είναι επ ωφελεία των οικογενειών. 

Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του δείχνει, ευχαρίστηκε όμως θερμά και τους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάζεται για τις προσπάθειές τους και την ανταπόκρισή τους. 

Μεταξύ άλλων ο Σαράντος Μαρινάκης στον απολογισμό του σημείωσε τις εξής δράσεις:

- Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε 350 οικογένειες (Μάρτιο έως Μάιο 2020)

- Διανομή φαρμάκων κατ’ οικον.

- Καταγραφή των Ρομά του Δήμου που διαμένουν εντός ή έκτος καταυλισμών από τους Κοιν. Λειτουργούς του Δήμου και με την συνδρομή των προέδρων Κοινοτήτων

- Διανομή στους Ρομά την Μ. Εβδομάδα ειδών διατροφής και ειδών υγιεινής και καθαρότητας.

-Απολύμανση στους χώρους όπου κατοικούν οι Ρομά

-Διανομή Συσσιτίου κατ’ οίκον σε 90 άτομα καθημερινά και σε αργίες και γιορτές.

- Διανομή κρέατος σε 539 οικογένειες  για το Πάσχα του2020.

- Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη από το κέντρο συμβουλευτικής σε γυναίκες που είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία (αύξηση των κρουσμάτων λόγω του εγκλεισμού)

- Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη σε οποιονδήποτε είχε ανάγκη από τους ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε συνεργασία με το Συντονιστικό κέντρο.

- Εξυπηρέτηση Επιδομάτων τηλεφωνικά και αποστολή δικαιολογητικών με email ή με προσωπικό ραντεβού (αλληλεγγύης, στέγασης, τέκνων, προνοιακά) από υπαλλήλους της Δ/νσης Πρόνοιας και της Δομής του Κέντρου Κοινότητας

- Απασχόληση των ωφελούμενων του ΚΔΑΠ ΜΕΑ με φακέλους με εκπαιδευτικό υλικό που διανέμονταν κατ’ οίκον και με τηλεδιάσκεψη.

- Απασχόληση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με βίντεο (παραμύθια, κατασκευές και κατά περίσταση θεματολογία: πανδημία, 25η Μαρτίου, Άνοιξη, Πάσχα κ.ά.).

-Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Κοινότητας Νομού Μεσσηνίας, η Κεντρική Δομή που αναφέρεται στους πολίτες  του δήμου Καλαμάτας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 μέχρι και Αύγουστο 2020 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

-Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας. Το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει συνολικά 503 ωφελούμενες, θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δυο προγραμματικών περιόδων (ΕΣΠΑ 1 και ΕΣΠΑ 2). Όσον αφορά στο τελευταίο έτος και συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτέμβριος του 2019 έως και σήμερα, το Κέντρο εξυπηρέτησε 76 νέες ωφελούμενες, 317 συνεχιζόμενες από προηγούμενους μήνες και 29 παλαιές που επανήλθαν στη συμβουλευτική διαδικασία.

-Από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Εποπτείας Ελέγχων διεξήχθησαν 944 κοινωνικές έρευνες εκ των οποίων: 891 για την χορήγηση βεβαίωσης αστεγίας για το ΚΕΑ, 43 ύστερα από εισαγγελική εντολή και 10 για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για λόγους υγείας ή ένδειας.

-Στο Δημοτικό Ιατρείο εξυπηρετήθηκαν (ιατρικές υπηρεσίες και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), 320 άτομα, τα οποία ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης καθώς και κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια  στο σπίτι. 500 περίπου άτομα εξυπηρετήθηκαν από το Δημοτικό Φαρμακείο.

-Μνημόνιο συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS.

- Τροποποίηση και ορισμός μοριοδότησης για την αξιολόγηση των ωφελούμενων στο Δημοτικό Συσσίτιο και στο Δημοτικό Παντοπωλείο.

- Δημοτικά μαγειρεία: Μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού λειτούργησαν τα Δημοτικά Μαγειρεία, όπου εκεί παρασκευάζονται και προσφέρονται καθημερινά (Σαββατοκύριακα και αργίες ) 100 μερίδες φαγητού από το νεοπροσληφθέν προσωπικό. Εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, υπάρχει δυνατότητα  τετραπλασιασμού των μερίδων.

- Λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου με διανομή στους δικαιούχους, ειδών διατροφής και ρούχων.

- Εξυπηρέτηση καθημερινά περίπου 50 ατόμων που αιτούνται επιδόματα (αλληλεγγύης, στέγασης, τέκνων, προνοιακά).

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και κυρίως στον σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό και οι αναφορές του στον προγραμματισμό για την ίδρυση νέων βρεφικών τμημάτων αλλά κυρίως στην ίδρυση και λειτουργία (έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις) του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στ.Μ.