Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 11:32

“Ανοίγει” εν μέσω πανδημίας το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Παναγιώτης Λύρας, Δημήτρης Τσαλίκης, Γιώργος Καλογερόπουλος

Παναγιώτης Λύρας, Δημήτρης Τσαλίκης, Γιώργος Καλογερόπουλος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ 
Τη βούλησή του ώστε το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ως νομικό πρόσωπο, να μην είναι μόνο ένας διαχειριστής των χώρων του κτηρίου για τη φιλοξενία εκδηλώσεων αλλά ένα κέντρο που θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους πολίτες για “την εξυπηρέτηση του λαϊκού χαρακτήρα της αποστολής του”, περιγράφει ο απολογισμός και ο προγραμματισμός του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Παναγιώτη Λύρα. Χθες, ο Παναγιώτης Λύρας με τον αντιπρόεδρο και τον διευθυντή του νομικού προσώπου, Δημήτρη Τσαλίκη και Γιώργο Καλογερόπουλο αντίστοιχα, μίλησαν για όσα έγιναν και όσα θα γίνουν τη χρονιά που πέρασε και τη χρονιά που έρχεται. Είναι δε μια επετειακή χρονιά, γιατί το Πνευματικό Κέντρο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας με τη σημερινή μορφή του…

Για την επέτειο λοιπόν των 30 χρόνων ο Παναγιώτης Λύρας σημείωσε ότι δυστυχώς η πανδημία δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εκδήλωσης, όπως είχε σχεδιαστεί να γίνει. Ωστόσο, συνέχισε, θα εκδοθεί ένα λεύκωμα στο οποίο άνθρωποι που έχουν εργαστεί και δημιουργήσει στο Πνευματικό Κέντρο θα γράψουν μια μικρή ιστορία με τις εμπειρίες και αναμνήσεις τους. 

Ως το πιο κρίσιμο σημείο που ξεκαθαρίστηκε αυτή την περίοδο, τόνισε ο κ. Λύρας, ήταν το ότι διευκρινίστηκε οριστικά πως το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η επίλυση αυτού του ζητήματος, τόνισε ο πρόεδρος, επιτρέπει πλέον να προχωρήσουν πολλά πράγματα στο Πνευματικό Κέντρο. 

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε έργα που έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο, όπως σε παρεμβάσεις για τη μόνωση της οροφής, για τη ψύξη, τον κλιματισμό, τα καμαρίνια των καλλιτεχνών και άλλα. Πρόσθεσε όμως ότι επείγει η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα την εικόνα του Πνευματικού Κέντρου και όσα αυτή σημαίνει για τους πολίτες, ο κ. Λύρας ανακοίνωσε ότι έχει προτείνει στο δήμαρχο και εξετάζεται η αντικατάσταση των πλατανιών από το πεζοδρόμιο του κτηρίου, ώστε να σταματήσει η απόκρυψή του από τις φυλλωσιές. 

Ο κ. Λύρας αναφέρθηκε στα οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιχορήγηση από το Δήμο είναι σφιχτή, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι αυξημένη. 

Μίλησε επίσης για τη μεγάλη μελέτη που ετοιμάζεται για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, για την πυρασφάλεια και την πυρανίχνευση. 

Τόνισε ο κ. Λύρας ότι είναι πολύ καλή η συνεργασία με τον μητροπολίτη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του σχετικού ιδρύματος, με το δήμαρχο, με το δημοτικό Συμβούλιο και τους άλλους φορείς που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο. 

Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ανέφερε ότι η επιθυμία του Πνευματικού Κέντρου είναι η συνέχιση της στέγασής της στο κτίριο με τη διάθεση και επιπλέον χώρων. 

Ακόμη μίλησε για τη συνεργασία για τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, για τη συνέχιση της παραχώρησης χώρου στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου κ.ά

Ο κ. Λύρας ανέφερε ότι η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θέλει και έχει σκέψεις ώστε να ανοίξει περισσότερο το κτίριο στο κοινό, ενώ ανακοίνωσε την επιθυμία για τη δημιουργία ιστοσελίδας και λογότυπου. 

Στ.Μ.