Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 01:32

Η Καλαμάτα 34 χρόνια μετά τους σεισμούς

Η Καλαμάτα 34 χρόνια μετά τους σεισμούς

Ημέρα περισυλλογής θα πρεπε να ‘ναι η σημερινή, 34 χρόνια μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας, με τους 22 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τα χιλιάδες κατεδαφιστέα και επικίνδυνα κτίρια. Ο Δήμος Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει και φέτος την καθιερωμένη πια λιτή επετειακή εκδήλωση στο μνημείο για τους σεισμούς του 1986, στο κέντρο της πόλης, στη νησίδα της Νέδοντος και Κροντήρη, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις…

Στις 11 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο για τους νεκρούς των σεισμών και μετά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, θα αφήσει μια ανθοδέσμη. 

“Σκοπός της τελετής που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, είναι να μην απαλειφθούν από τη συλλογική μνήμη ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο και οι συνέπειές του”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου. 

Η επέτειος των τρομαχτικών σεισμών της Καλαμάτας επιβάλλει την περισυλλογή για το πως μπορεί η ευρύτερη περιοχή να θωρακιστεί απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς να έχει γίνει έλεγχος τρωτότητας στα σχολεία της πόλης, το ίδιο και σε δημόσια κτίρια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ασκήσεις των σωμάτων ασφαλείας με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε σε περίπτωση συμβάντος να υπάρχει επέμβαση με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οι ασκήσεις αυτές όμως χρειάζεται να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα. 

Δεν είναι όμως μόνο οι σεισμοί. Μεγάλος κίνδυνος για την Καλαμάτα, την πόλη των ρεμάτων από τα νερά που κατεβάζει ο Ταΰγετος, είναι οι πλημμύρες. Και ενώ πριν τέσσερα χρόνια η πόλη πλημμύρισε και πνίγηκαν άνθρωποι, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει, πέρα από καθαρισμούς σε ρέματα και δίκτυα ομβρίων. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Δήμος σχεδίασε να ρίξει επιπλέον νερά στον Νέδοντα, που έτσι κι αλλιώς είναι επίφοβος ή και επικίνδυνος λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην καλυμμένη κοίτη του. 

Είναι και το φαινόμενο των πυρκαγιών. Στον διπλοκαμμένο Ταΰγετο, το 1998 και το 2007, η φυσική αναγέννηση γίνεται με τους δικούς της ρυθμούς. Πάνω στο βουνό, στη Μαραθόλακκα, συνεχίζεται να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και είναι “αποθηκευμένα” εκεί πολλές χιλιάδες δεμάτια με υπόλειμμα σκουπιδιών. Σε περίπτωση που πιάσει φωτιά εκεί θα προκληθεί όλεθρος. Κίνητρα ώστε να επιτρέψει κόσμος στα χωριά του Ταϋγέτου δεν δίνονται και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν άνθρωποι στο βουνό να το φροντίσουν. Φαίνεται όμως ότι δημιουργείται μια ελπίδα να αλλάξει σε κάποιο βαθμό αυτή η κατάσταση, με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Χωρικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πόλης σήμερα δεν έζησε τους σεισμούς του ‘86, αν και η μετάδοση της εμπειρίας γίνεται από τους μεγαλύτερους. Δεν φτάνει όμως η εμπειρία, δεν φτάνει να προετοιμάζεται ο πολίτης μόνος του και να είναι σε ετοιμότητα. Χρειάζεται να πάρει μέτρα η πολιτεία. Όπως και η πανδημία του νέου κορονοϊού έτσι και οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης, είναι και θέμα των προτεραιοτήτων που έχει η εξουσία.

Στ.Μ.