Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 03:28

Βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου η άμεση ανάδειξη των αρχαίων - Αποχή από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας

Βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου η άμεση ανάδειξη των αρχαίων - Αποχή από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας

Στη μιάμιση χθες τη νύχτα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε να διατυπώσει τη βούλησή του για την άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην Υπαπαντή. Ωστόσο από τη ψηφοφορία απείχε η δημοτική αρχή. Στην ψηφοφορία τέθηκε η πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πρόταση είχε ετοιμάσει και η δημοτική αρχή, την οποία απέσυρε ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος. Αν ωστόσο συγκριθούν οι δύο προτάσεις, της αντιπολίτευσης και της δημοτικής αρχής, δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος σοβαρές διαφοροποιήσεις. Η διαφορά είναι ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι πιο ξεκάθαρη, ζητά πιο έντονα την άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε από εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είτε ευθέως είτε έμμεσα, ότι διατηρεί αυτή τη στάση απέναντι στο αίτημα της άμεσης ανάδειξης των αρχαιοτήτων υποκύπτοντας στις επιθυμίες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα...

Η πρόταση που πέρασε με 20 θετικές ψήφους (και 15 αποχές), την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, είναι η εξής: 

“1 Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής με σωστική ανασκαφή ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης. 

2 Ο Δήμος Καλαμάτας να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με αίτημα την αλλαγή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2011, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.

3 Να δεσμευτεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για την γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή του”.

Η πρόταση που παρουσίασε ο δήμαρχος και στη συνέχεια την απέσυρε έχει ως εξής: “ Το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψιν του όλα τα δεδομένα που μέχρι σήμερα έχει στη διάθεσή του καθώς και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση, εκφράζεται θετικά ως προς την ανάδειξη με σωστική ανασκαφή αρχαίων καταλοίπων που κατά παρελθόντα χρόνο είχαν εντοπιστεί στην πλατεία Υπαπαντής, δίχως αυτό να επηρεάζει την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας γ’ φάση που περιλαμβάνει την εν λόγω πλατεία

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης της θέσης των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση προκειμένου τα στοιχεία που θα προκύψουν να επιφέρουν την επαναξιολόγηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες”. 

Σημειώνεται ότι τα νέα δεδομένα στα οποία αναφέρονται τόσο ο Βασίλης Τζαμουράνης όσο και ο δήμαρχος, είναι αυτά που παρουσίασε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Συγκεκριμένα παρουσίασε στοιχεία επίσημα, από τα αρχεία της Υπηρεσίας της, σύμφωνα με τα οποία δεν έγινε κατάχωση των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής με σκοπό την προστασία τους, το 1960, αλλά αυθαίρετη επικάλυψή τους από εργολάβο, χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επιπλέον οι αρχαιότητες αυτές δεν βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας αλλά στο όριο του πεζοδρομίου και του δρόμου, ενώ εγκάρσιοι τοίχοι βρίσκονται επί του δρόμου. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αναφορές για το ρόλο του πρώην δημάρχου και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, ανέφερε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ότι “όχι μόνο δεχόσαστε τον εκβιασμό του κ. Νίκα αλλά τον ενισχύετε αυτό τον εκβιασμό”. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ανέφερε από την πλευρά του ότι το έργο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής ή με άλλο έργο από το ίδιο πρόγραμμα (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), “εκτός εάν ο επιβλέπων της Διαχειριστικής Αρχής δεν το θέλει. Αυτό είναι άλλο θέμα, πολιτικό. Οτι γίνεται γίνεται και έχει γίνει πολλές φορές σε άλλα έργα της Περιφέρειας”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στ.Μ.