Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 04:22

“Ανασκαφή” στα αρχεία άλλαξε τα δεδομένα για τις αρχαιότητες στην Υπαπαντή

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΑΛΛΑ ΜΠΑΖΩΜΑ 
Η έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στα αρχεία της έφερε στο φως καθοριστικά στοιχεία που οδηγούν στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν “μπαζωθεί” και όχι καταχωθεί στο νοτιοανατολικό όριο της πλατείας Υπαπαντής. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ανέτρεψε, με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα δεδομένα και τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα αρχαιολογικής έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή…

Η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά ανέφερε ότι βρέθηκαν έγγραφα στο αρχείο της Υπηρεσίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρχαιότητες που είχαν αποκαλυφθεί στην Υπαπαντή το ‘60 δεν καταχώθηκαν από την Υπηρεσία με σκοπό την προστασία τους αλλά “μπαζώθηκαν αυθαίρετα” από εργολάβο!

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας ανέγνωσε αναφορά του επιμελητή αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Σπυρόπουλου, στις 6/1/1961, σύμφωνα με την οποία “ο εργολαβος της διαμόρφωσης της πλατείας Υπαπαντής προέβη αυθαίρετα στην κάλυψη των ορυγμάτων που είχαν διανοιχθεί για τις ανασκαφές. Στο Αστυνομικό Τμήμα ο εργολάβος ομολόγησε ότι ενήργησε ύστερα από εντολή του Δήμου, ενώ ο αρμόδιος μηχανικός του Δήμου δήλωσε ότι ο εργολάβος ενήργησε εκ παραδρομής και ότι ο Δήμος θα αναλάμβανε τις δαπάνες της εκ νέου αποκάλυψης των αρχαιοτήτων”. 

Η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά σχολίασε ότι “το νέο στοιχείο είναι ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή η Υπηρεσία να καταχωθούν οι αρχαιότητες, άρα δεν έχουν καταχωθεί με τις προσήκουσες διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές. Έγινε αυθαίρετη κατάχωση, μπάζωμα”. 

Επιπλέον παρουσίασε έγγραφα του Εφόρου Αρχαιοτήτων Νίκου Γιαλούρη, όπως το 1961, προς τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του τότε υπουργείου, όπου διαπιστώνεται εκ νέου ότι πράγματι ο εργολάβος κάλυψε αυθαίρετα τα αρχαία και ο Έφορος επισημαίνει την ανάγκη να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου τα αρχαία καθώς πιστοποιούν με βεβαιότητα την θέση των αρχαίων Φαρών στη πόλη της Καλαμάτας. 

Άλλο στοιχείο που προέκυψε από τα αρχεία της Υπηρεσίας είναι ότι η ακριβής θέση των αρχαιοτήτων, που είναι ένας αρχαίος καλοχτισμένος τοίχος δημοσίου κτιρίου, ο οποίος βρίσκεται όχι στο νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας αλλά στο όριό της, στο ρείθρο του πεζοδρομίου, ενώ εγκάρσιοι τοίχοι βρίσκονται επί του δρόμου. Η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά είπε ότι αυτή η χωροθέτηση την προβληματίζει. 

Αυτό που πρότεινε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας είναι τον επαναπροσδιορισμό και την εκ νέου αποκάλυψη του τοίχου αυτού και ακολούθως την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης, η οποία θα πληρεί τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες δεν καλύπτονται από γυάλινα δάπεδα αλλά από σύγχρονα στέγαστρα. 

Η προϊσταμένη εκτίμησε ότι το κόστος αυτής της παρέμβασης εκτιμάται μεταξύ των 400.000 και 500.000 ευρώ, ενώ η αρχαιολογική έρευνα μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι μήνες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. 

Επιπλέον η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά σημείωσε ότι η πρόταση που παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής έρευνας στο Κάστρο, είναι κάτι που έχει εισηγηθεί η ίδια η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Μάλιστα το εισηγήθηκε, όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μήνες πριν ανακύψει το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής και πως η πρότασή της αυτή βασίζεται στο ότι στο Κάστρο υπάρχουν μη διαταραγμένα στρώματα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, τα οποία μπορούν να δώσουν σαφή χρονολογικά στοιχεία στο πλαίσιο μιας συστηματικής έρευνας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Τόνισε λοιπόν η κ. Μηλίτση-Κεχαχιά, ότι η πρόταση για την αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο δεν είχε καμία πολιτική σκοπιμότητα και δεν συνδέεται με το θέμα των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής. 

Τέλος η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας διατύπωσε πικρία για την κινητοποίηση που πραγματοποίησε η διαδικτυακή ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” τη βραδιά που παραδιδόταν σε χρήση ένα έργο που υλοποιήθηκε με μεγάλη προσπάθεια, το έργο στην είσοδο του Κάστρου. Σχολίασε μάλιστα ότι ίσως είναι λίγο άτοπο να διεκδικεί κάποιος τη διάσωση αρχαίων μέσα από μια κινητοποίηση σε μια τελετή για την ολοκλήρωση ενός έργου διάσωσης αρχαίου μνημείου. 

Επάνω σε αυτό ο εκπρόσωπος της ομάδας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, Ηλίας Μπιτσάνης, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την πικρία της προϊσταμένης, ότι στόχος δεν ήταν ούτε η κ. Μηλίτση ούτε το έργο στο Κάστρο, εξήγησε όμως ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος προκειμένου να εισακουστεί το αίτημα της ομάδας. 

Στ.Μ.