Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 21:54

Στην Καλαμάτα ο γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα θέματα των δικηγόρων, των δικαστών, του δικαστικού μεγάρου

Για τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και το δικαστικό μέγαρο, συζήτησαν το πρωί ο γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος ήρθε στην Καλαμάτα μετά από πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου και του προέδρου του, Περικλή Ξηρογιάννη…

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας ο γραμματέας του υπουργείου τόνισε ότι είναι από τα καλύτερα και μεγαλύτερα της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προγραμματίσει την ενεργειακή αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων της χώρας και αυτό θα ισχύσει και για το μέγαρο της Καλαμάτας εφόσον ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είπε ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και πως οι σχετικές μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες το 2022. 


Περικλής Ξηρογιάννης, Πάνος Αλεξανδρής, Στάθης Σταματόπουλος

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν τον γενικό γραμματέα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε για τον Πάνο Αλεξανδρή ότι βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα των δικηγόρων, των δικαστών, των  δικαστικών υπαλλήλων και πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους. 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ανέφερε για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ότι είναι δραστήριο μέλος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ότι προσπαθεί πάρα πολύ και για τη δικαιοσύνη και για το δικηγορικό επάγγελμα. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πάνος Αλεξανδρής σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκειμένου να διασυνδεθούν ψηφιακά όλα τα δικαστήρια της χώρας, κάτι που έχει γίνει για τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, καθώς και το μικρότερο της Χαλκίδας.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική έκδοση 27 πιστοποιητικών, όπως και για την ηλεκτρονική κατάθεση και παραλαβή δικογράφων και φακέλων. Όπως είπε, στόχος είναι αυτές οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι αυτό που θα ήθελε να αφήσει ως παρακαταθήκη από τη θητεία του στο υπουργείο είναι μια ψηφιακή δικαιοσύνη. 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας ο γραμματέας του υπουργείου είπε ότι οι διοικήσεις των δικαστικών μεγάρων έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού και την προστασία της υγείας των δικηγόρων, δικαστών και πολιτών. 

Στ.Μ.