Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:27

Ο έλεγχος της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και η ...καχυποψία

Η λέξη που ξεχώρισε από τη χθεσινοβραδινή πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής μέσω ερωτήσεων από την αντιπολίτευση, ήταν η “καχυποψία”. Τη λέξη είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, όχι σε όλη. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ενώ η δημοτική αρχή ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα της αντιπολίτευσης, να γίνει δηλαδή έλεγχος της πολιτικής διοίκησης του Δήμου, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με καχυποψία υπονομεύοντας αυτή την πρωτοβουλία... 

Όμως όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση θα είδε ότι εκείνοι που επέδειξαν κυρίως καχυποψία ήταν κάποιοι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής απέναντι σε ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, κάνοντας ακόμη και χαρακτηρισμούς εις βάρος τους -la mantzore είπε ειρωνικά ο Κώστας Αθανασόπουλος για τη συνάντηση του Μανώλη Μάκαρη με τον κεντρικό Λιμενάρχη Νικόλαο Γιαννουλάτο, σχετικά με θέματα του λιμανιού. Έτσι λοιπόν τη συνεδρίαση χαρακτήρισαν και “εκρήξεις” λεκτικών αντιπαραθέσεων που σημειώθηκαν κατά διαστήματα. 

Ο ίδιος ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ μίλησε πρώτος για καχυποψία μέρους της αντιπολίτευσης, στο τέλος της συνεδρίασης έδειξε την αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι έπρεπε να απαντήσουν με περισσότερη προσοχή. Πρόσθεσε όμως ότι με περισσότερη προσοχή έπρεπε να είναι και ορισμένες ερωτήσεις. 

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ήταν θετική η πρωτοβουλία του δημάρχου και της δημοτικής αρχής να αποφασίσει την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής και πως αυτό πρέπει να καθιερωθεί. 

Όμως τόνισε επίσης η αντιπολίτευση ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο αυτής της διαδικασίας στο εξής. Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να δίνονται και γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις που κατατίθενται για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής, αλλά ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Πολίτης, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν τονίζοντας ότι η γραμματεία του δημάρχου τους ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα κατατεθούν προφορά κατά τη συνεδρίαση του Σώματος. Τελικά ο δήμαρχος και τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής απάντησαν και στις προφορικές ερωτήσεις, αφού όμως χάθηκε χρόνος από τις διαμαρτυρίες. 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο θα έρπεπε να είναι φυσικά οι απαντήσεις του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, στις ερωτήσεις. Όμως προηγήθηκαν οι απαντήσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των νομικών προσώπων, που ήταν αναλυτικές στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε ο δήμαρχος, που έδειξε ότι είχε μελετήσει και είχε καταναλώσει χρόνο για τη μελέτη των ερωτήσεων, ουσιαστικά επανάλαβε τις ίδιες απαντήσεις, κάτι που κούρασε. Ο ίδιος ο δήμαρχος πάντως είπε, με αφορμή σχετική παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου, ότι στους επόμενους ελέγχους θα απαντά εκείνος πρώτος στις ερωτήσεις. 

Παρόλα αυτά στη συνεδρίαση μπήκαν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και του Δήμου όλου, η δημόσια υγεία και η υποστελέχωση του Νοσοκομείου, η εφαρμογή του σχεδίου πόλης, οι καταλήψεις, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην Υπαπαντή, η διαχείριση των απορριμμάτων και η Μαραθόλακκα κ.ά

Τέλος να σημειωθεί η πρεμούρα κάποιων δημοτικών συμβούλων, όπως του ανεξάρτητου αλλά συνεργαζόμενου δημοτικού συμβούλου με την πλειοψηφία, Παύλου Κλάδη, να επαινέσουν το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για το έργο τους. Πρεμούρα που εκφράστηκε με υψηλούς τόνους πάθους προκαλώντας αντιδράσεις. 

Στ.Μ.