Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 13:39

Μαραθόλακκα: Απ΄ όπου και να τη δεις φρίττεις

Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Λεωνίδας Λιάππας

Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Λεωνίδας Λιάππας

Πλευρές της Μαραθόλακκας, του χώρου στο Καρβέλι του Ταϋγέτου όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίες έπρεπε να προκαλούν, πέρα από αγανάκτηση, την άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους, παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι, από την αντιπολίτευση, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Στη συζήτηση προκλήθηκαν σοβαρά ερωτήματα: Γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει προχωρήσει, εδώ και χρόνια, στην επίταξη του χώρου αλλά συνεχίζει να πληρώνει πολλές χιλιάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες; Γιατί δεν δίνονται στοιχεία για την πληρωμή του εργολάβου, εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τηρεί πλήρως τις συμβατικές του υποχρεώσεις; Γιατί δεν υπάρχει ακόμη σχεδιασμός για την αποκατάσταση του χώρου αλλά και για την αποκατάσταση της ...αποκατεστημένης παλιότερης χωματερής…

Το θέμα που ήρθε προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή από την Υπηρεσία και τη δημοτική αρχή, ήταν η μίσθωση μηχανημάτων και αυτοκινήτων για συμπληρωματικές εργασίες στη Μαραθόλακκα, με το ποσό των 35.000 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για εργασίες προκειμένου να επεκταθεί η Μαραθόλακκα, γιατί δεν χωράει άλλα δεμάτια με υπόλειμμα απορριμμάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, η Μαραθόλακκα όλο μεγαλώνει και κάθε επιπλέον νέος χώρος γεμίζει αμέσως με δεμάτια. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, καταψήφισε θέτοντας τρία ζητήματα. Είπε ότι δεν βλέπει μια σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, ώστε να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, και αντίστοιχα να μειωθεί και ο απαιτούμενος χώρος για την τοποθέτηση των δεματίων με το υπόλειμμα. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι ότι δεν τηρείται πλήρως η διαδικασία που προβλέπει η σύμβαση από τον εργολάβο, σε ό,τι αφορά το τύλιγμα των δεματίων. Είπε ότι εφόσον συμβαίνει αυτό θα έπρεπε να περικόπτεται η πληρωμή του, όμως ενώ έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία να του δοθούν τα στοιχεία σχετικά με την πληρωμή αυτό δεν έχει γίνει. Τέλος ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε ότι πέρασαν αρκετά χρόνια που ο Δήμος πληρώνει χιλιάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες του χώρου και πρέπει πλέον να γίνει επίταξη. 

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι το έργο της κεντρικής διαχείρισης δεν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ζήτησε λοιπόν ο Δήμος να κάνει ένα σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων του που να έχει βάθος τουλάχιστον διετίας, διαφορετικά θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στη Μαραθόλακκα. Επιπλέον ανέφερε και ο ίδιος ότι ο Δήμος θα πρέπει να προβεί στην αγορά των χώρων όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων ή να τους απαλλοτριώσει. Και ο ίδιος καταψήφισε.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, Λεωνίδας Λιάππας, τόνισε από την πλευρά του ότι ο Δήμος έχει αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς δεν πρόκειται για δική του αρμοδιότητα και αυτό επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, κυβέρνηση και περιφέρεια “μας δουλεύουν ψιλό γαζί”. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε ό,τι αφορά το χώρο της Μαραθόλακκας τόνισε ότι ο Δήμος ζήτησε να αγοράσει την έκταση στην οποία έγινε πρόσφατα η επέκταση, ωστόσο, ανέφερε, οι ιδιοκτήτες δεν το δέχτηκαν. Πάντως ξεκάθαρη απάντηση στην πρόταση για επίταξη της έκτασης δεν έδωσε. 

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί στη χώρα, διότι έχει ενεργοποιήσει όλα τα ρεύματα και επειδή είναι ο Δήμος που κάνει το 50% της ανακύκλωσης που συνολικά γίνεται σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας ο δήμαρχος απάντησε ότι έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης, όπως επίσης είπε ότι για την αποκατάσταση της ...αποκατεστημένης παλιότερης χωματερής η Περιφέρεια, που είναι η αρμόδια, γνωρίζει και χειρίζεται το θέμα. 

Για τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο δήμαρχος, θα δημιουργηθούν “πλατείες” σε χώρους στη Μαραθόλακκα που έχει παραχωρήσει το Δασαρχείο, ενώ όταν γεμίσουν και αυτές τότε η μόνη επιλογή που θα υπάρχει, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση, θα είναι η μεταφορά των δεματίων με το υπόλειμμα σε άλλες περιοχές, όπως στα Ιωάννινα, με τεράστιο όμως κόστος, όπως υπογράμμισε. 

Τέλος ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πουθενά δεν γίνεται χωρίς κόστος και χαρακτηριστικά δήλωσε ότι στη Στουτγκάρδη η καύση των απορριμμάτων στοιχίζει 180 ευρώ ο τόνος!

Στ.Μ.