Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 21:20

Ανάγκη εύρεσης κατάλληλης στέγης για τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος”

Ανάγκη εύρεσης κατάλληλης στέγης για τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος”

Υπερηφανεύονται η Καλαμάτα, ο Δήμος, η Φάρις, για την έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιείται στην πόλη με έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, από τη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όμως η έκθεση αυτή αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει η Καλαμάτα, ως μια από τις πόλεις της περιφέρειας που φέρονται ότι διακρίνονται στον πολιτισμό…

Το πρόβλημα είναι φυσικά η έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας “Α.Τάσσος”, της Φάρις. Είναι μια σημαντική πινακοθήκη, με εκατοντάδες εικαστικά έργα, δώρα από κορυφαίους καλλιτέχνες στην πόλη, ιδιαίτερα την περίοδο μετά τους σεισμούς. 

Αυτή η πινακοθήκη λοιπόν έπρεπε να έχει τη δική της στέγη σε κεντρικό κτίριο στην πόλη, γιατί είναι πια αποδεκτό από όλους ότι το υπάρχον κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο Ιστορικό Κέντρο, δεν είναι κατάλληλο. Και σε αυτή τη στέγη θα έπρεπε να φιλοξενούνται οι εικαστικές εκθέσεις της Φάρις, όπως αυτή η τόσο σημαντική έκθεση που φιλοξενείται τώρα στο Μέγαρο Χορού. 

Το πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια, υπάρχει πρόταση η Πινακοθήκη να στεγαστεί στο Δημαρχείο του πεζόδρομου της Αριστομένους, όμως από το Δήμο Καλαμάτας δεν βλέπουμε να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την έναρξη της έκθεσης στο Μέγαρο Χορού ότι “φέρνουμε κοντά στους δημότες σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, μιας υψηλής πνευματικής εμπειρίας”. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη να αποκτήσει κατάλληλη στέγη και όχι να ψάχνει να βρει που θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις της! 

Στ.Μ.