Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 01:11

Μαντάς για πυρηνελαιουργεία: Ενδεδειγμένη λύση η μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων

ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Τη μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων των πυρηνελαιουργείων που δημιουργούν πρόβλημα, πρότεινε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας.  Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, τους οποίους έχει αποφασίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περικλής Μαντάς υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των υδρατμών και κατά συνέπεια της δυσοσμίας…

Σε ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή κ. Μαντά, σχετικά με την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση, επισημαίνονται τα εξής: “Την πρότασή του για μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων των πυρηνελαιουργείων στο πλαίσιο μιας συνολικής και ολοκληρωμένης λύσης, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά τη τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος, οφείλουμε να προβληματιστούμε σε τρεις κυρίως άξονες: σε πρώτο επίπεδο οφείλουμε να «προασπίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», σε δεύτερο επίπεδο να αναγνωρίσουμε ότι «τα πυρηνελαιουργεία είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του ελαιολάδου στη Μεσσηνία» και σε τρίτο επίπεδο, να λάβουμε  υπόψη ότι «το ελαιόλαδο έρχεται μετά από δύο χρονιές μεγάλης πίεσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον τόπο μας».

Ο κ. Μαντάς στάθηκε επίσης στους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στην λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, οι οποίοι αν και έχουν ως προφανή στόχο τον μετριασμό της ποσότητας του ελαιοπυρήνα που επεξεργάζονται, εν τούτοις δεν μειώνουν το φαινόμενο των υδρατμών και άρα της δυσοσμίας, ενώ τόνισε ότι οι όποιες λύσεις επιλέγονται, θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε ακόμα στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα ο «Δημόκριτος» σε περιφερειακό επίπεδο, βάσει της οποίας «μια ενδεδειγμένη λύση για να περιοριστεί το πρόβλημα των υδρατμών, […] είναι η μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων που δημιουργούν το πρόβλημα».

Όσον αφορά στις ιδιαίτερες παραμέτρους που διέπουν τη μετεγκατάσταση, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι εάν η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα να υποδείξει τα νέα σημεία, τότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μπορούν να αναζητηθούν και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά τον κ. Μαντά, η προσέγγιση της μετεγκατάστασης είναι και η ενδεδειγμένη, αφού φαίνεται πως είναι η μόνη που εγγυάται και την οριστική λύση του ζητήματος.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς έθεσε τον εαυτό του στη διαθεσιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί μια καλή και οριστική λύση, ενώ κάλεσε τους ελαιοτριβείς, τους πυρηνελαιουργούς, αλλά και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς από κοινού να συνδιαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο που να αντιμετωπίσει μια για πάντα το πρόβλημα”.