Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 20:21

Ανοιχτό Θέατρο: Εδώ που φτάσαμε ας προχωρήσει…!

Ακάθεκτος προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου στην κοίτη ή δίπλα στην κοίτη του Νέδοντα (δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη ο χείμαρρος), μετά και τις σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία έκλεισε το υπάρχον έργο που περιλαμβάνει μια μικρή τσιμεντένια κερκίδα και ένα κτίριο, κυρίως όμως ενέκρινε τη μελέτη για το νέο υποέργο με τη μεγάλη κερκίδα, 2.000 θεατών, δίπλα ακριβώς από εκεί που ρέει το νερό! Ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες από τη μια διατύπωσαν επιφυλάξεις είτε για την επιλογή της θέσης κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου είτε για τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, από την άλλη όμως τελικά τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου και μάλιστα γρήγορα μιας και έχει προχωρήσει τόσο…

Σήμερα λοιπόν έκλεισε το υπάρχον έργο, από το οποίο όμως αφαιρέθηκε η μεγάλη κερκίδα των 2.000 ατόμων γιατί οι προδιαγραφές της δεν ήταν οι κατάλληλες, χρειάστηκε να αλλάξουν, αλλά η αλλαγή αυτή αύξησε το ύψος του κόστους. Αφαιρέθηκε λοιπόν το έργο της μεγάλης κερκίδας που θα γίνει με νέο υποέργο, ύστερα από υποδείξεις που έκανε η Διαχειριστική Αρχή του χρηματοδοτικού προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί το ανοιχτό έργο προς το Δήμο καλαμάτας. 

Για το ανοιχτό θέατρο η χρηματοδότηση είναι 1.000.000 ευρώ. Ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση ύψους 466.000 ευρώ και τελικά το έργο κόστισε, μεταξύ και την αφαίρεση της μεγάλης κερκίδας, 330.000 ευρώ. Για το νέο υποέργο της μεγάλης κερκίδας υπάρχουν τα 136.000 ευρώ που έχουν περισσέψει από το έργο που έκλεισε και τα περίπου 550.000 ευρώ από την έκπτωση του έργου έργου σε σχέση με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του 1.000.000 ευρώ. Υπάρχουν λοιπόν περίπου 690.000 ευρώ, όμως ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 1.270.000 ευρώ. 

Όπως επανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, στην Οικονομική Επιτροπή, εάν η έκπτωση που θα δοθεί κατά το διαγωνισμό για το νέο υποέργο είναι μεγάλη, τότε τα χρήματα μπορεί να φτάσουν. Εάν δεν είναι η έκπτωση μεγάλη, τότε αναγκαστικά θα βάλει το επιπλέον ποσό ο Δήμος Καλαμάτας. 

Σημειώνεται ότι για το κλείσιμο του έργου που έχει γίνει καταψήφισαν ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της παράταξης με επικεφαλής τη Μαρία Οικονομάκου, ενώ ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, ψήφισε λευκό. Για τη μελέτη του υποέργου της μεγάλης κερκίδας οι Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης και Λεωνίδας Λιάππας ψήφισαν λευκό, ενώ για την υποβολή της αίτησης για τη χρηματοδότηση του νέου υποέργου η απόφαση ήταν ομόφωνα θετική, με την αιτιολογία ότι εφόσον το έργο έχει προχωρήσει πρέπει να τελειώσει. “Εδώ που φτάσαμε ας προχωρήσει” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάππας. 

Στ.Μ.