Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 15:05

Προσδοκίες για αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα - Μια πολύτιμη τσάπα που ήταν ξεχασμένη για χρόνια!

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια τσάπα που ήταν χαλασμένη και “ξεχασμένη” για 3,5 χρόνια, ξανάπιασε σήμερα δουλειά και ξεκίνησε τον καθαρισμό ρεμάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της τσάπας, έδωσε συνέντευξη κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού ρέματος στην παραλία των Γουλιμίδων Καλαμάτας, κατά την οποία παρουσίασε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει η σημερινή περιφερειακή αρχή, τονίζοντας ακόμη ότι οι παρεμβάσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ήταν ανεπαρκέστατες σε σχέση με τις ανάγκες…

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι η αντιπλημμυρική προστασία στη Μεσσηνία είναι “δύσκολη υπόθεση”, γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα και μεγάλα έργα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Καλαμάτας έχουν σχεδιαστεί και θα γίνουν από τον Μορέα έργα 79 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή έχει ξεκινήσει την παρέμβασή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και στον υπόλοιπο Δήμο Καλαμάτας, από την πόλη μέχρι τα Τσουκαλαίικα, προϋπολογισμού άλλων 25 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, συνέχισε ο Στάθης Αναστασόπουλος, υπήρχαν δύο εργολαβίες, των 200.000 ευρώ η κάθε μία, για τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, καθώς και Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος, αντίστοιχα. 

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι “είναι μικρά τα νούμερα και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες”, ενώ πρόσθεσε ότι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας γίνονται και από μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας. 

Σε αντίθεση με το σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, συνέχισε ο κ. Αναστασόπουλος, η σημερινή έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης δύο έργα των 350.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα “για τεχνικά έργα και καθαρισμούς σε όλο το Νομό”. Λίγο πιο πίσω, είπε ακόμη, βρίσκονται δύο μεγάλες εργολαβίες, των 1.200.000 ευρώ η κάθε μία, για παρεμβάσεις στον Πάμισο και τον Άρι, καθώς και στα αποστραγγιστικά δίκτυα του ΓΟΕΒ άνω και κάτω ζώνης, αντίστοιχα. 

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ακόμη ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι υπάρχει “μεγάλη έλλειψη” μηχανημάτων για αντιπλημμυρικές εργασίες και παρουσίασε το μηχάνημα, μια λαστιχοφόρα περιστρεφόμενη τσάπα, το οποίο δούλευε το πρωί στην παραλία των Γουλιμίδων, στην περιοχή του γηπέδου των παλιών σφαγείων. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, το μηχάνημα αυτό “αποκτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά τις πυρκαγιές του 2007, με δωρεά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έχει προσφέρει πάρα πολλά εργα. Δυστυχώς τα 3,5 τελευταία χρόνια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ήταν εγκαταλειμμένο, ασυντήρητο και στα αζήτητα”. Ο κ. Αναστασόπουλος συνέχισε τονίζοντας ότι αμέσως μόλις ανέλαβε η σημερινή περιφερειακή αρχή ανέλαβε να επισκευάσει το μηχάνημα, το πήγε στο συνεργείο του τοπικού αντιπροσώπου αλλά δεν μπόρεσε να το φτιάξει και μετά το έστειλε στην αντιπροσωπεία στην Αθήνα, όπου για να επισκευαστεί χρειάστηκε να έρθει μηχανικός από τη Γαλλία και να μείνει στο συνεργείο πέντε μήνες. Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι το μηχάνημα αυτό “σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δουλεύει και από τη Δευτέρα θα δουλεύει με δύο βάρδιες, από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου για να βγει περισσότερο έργο. Μπορεί να βγάλει χιλιόμετρα αποστραγγιστικών τάφρων και καθαρισμών”. 

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε τον συνεργάτη του, πολιτικό μηχανικό γιάννη Κοντόγιωργα, τονίζοντας ότι η συμβολή του είναι σημαντική στους καθαρισμούς ρεμάτων και τάφρων και άλλων σημείων στο οδικό δίκτυο του Νομού. 

Στ.Μ.