Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 01:39

Αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική στην πολιτική και τα πεπραγμένα Βασιλόπουλου

Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Χρήστος Αναστασόπουλος, Νίκος Χριστόπουλος

Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Χρήστος Αναστασόπουλος, Νίκος Χριστόπουλος

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 
Η πολιτική και τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της θητείας του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, υπέστησαν αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική από τους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες. Ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης και Χρήστος Αναστασόπουλος και ο υπεύθυνος για τον πολιτισμό Νίκος Χριστόπουλος υποστήριξαν ότι αυτός ο πρώτος χρόνος δημαρχοντίας του Θανάση Βασιλόπουλου δεν ήταν μόνο ένας χαμένος χρόνος για το Δήμο Καλαμάτας αλλά και μια περίοδος που τη διέκρινε η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, η έλλειψη στρατηγικής, η λήψη αποφάσεων, όπως για το προγραμματικό σχέδιο του λιμανιού, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων και όχι των πολλών και μια πολιτική που υπονομεύει το θεσμικό ρόλο των Δήμων ως φορέων αυτοδιοίκησης και τον υποβαθμίζει σε ένα ρόλο επικύρωσης αποφάσεων που παίρνει μόνος του ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του χωρίς διαβούλευση με τις παρατάξεις και την κοινωνία…

Ο Μανώλης Μάκαρης στάθηκε ιδιαίτερα στην υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Σώματος, Δημήτρη Πολίτη. Υποστήριξε ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής επειδή δεν έχει την πλειοψηφία στο Σώμα και δεν μπορεί να το ελέγξει. Και γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Μάκαρης, η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του Σώματος κατευθύνουν έτσι τις συνεδριάσεις ώστε να δημιουργείται μια κατάσταση μπάχαλου, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Μανώλης Μάκαρης επανάλαβε την κριτική που έκανε προσωπικά κατά του δημάρχου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, ότι δηλαδή κατά τις συνεδριάσεις δίνει απαντήσεις που τις διαβάζει από το tablet, τις οποίες είπε ότι γράφουν οι συνεργάτες του και μάλιστα διερωτήθηκε “ποιος κυβερνά αυτό το Δήμο;”. 

Αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, τονίζοντας ότι είναι μεροληπτική. Για την διαπαραταξιακή επιτροπή ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι έκρινε θετικά αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου, μέχρι που διαπίστωσε ότι ο δήμαρχος έχει επιλέξει ως προνομιακό συνομιλητή του έναν συγκεκριμένο επικεφαλής και ειδικότερα τον Βασίλη Κοσμόπουλο. 

Κατά τα άλλα αναφέρθηκε σε θέματα για τα οποία έχει μιλήσει και στο παρελθόν, όπως για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στη Μαραθόλακκα γίνεται ολοένα και χειρότερη και παρόλα αυτά η δημοτική αρχή δεν προχωράει ούτε στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, ούτε στη διαλογή στην πηγή, ούτε στην κομποστοποίηση. 

Μίλησε ακόμη ο κ. Μάκαρης για το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην Υπαπαντή, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή καθοδηγεί τα πράγματα έτσι ώστε να τεθεί το δίλημμα της επιλογής ή το έργο της ανάπλασης στην πλατεία ή η ανάδειξη των αρχαίων. 

Τέλος ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας, ζητώντας και πάλι από τη δημοτική αρχή εξηγήσεις για το τι προμήθειες και τι προσλήψεις έχουν γίνει. Αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό και στην αποτυχία των ρυθμίσεων στη Ναυαρίνου το καλοκαίρι. Είπε ότι η δημοτική αρχή περιφρονεί τις τοπικές κοινότητες και τους προέδρους τους. Τόνισε ότι τα έργα καθυστερούν, ενώ αναφέρθηκε και στην ανεξαρτητοποίηση της Μαρίας Αγγελή, τονίζοντας ότι η εξήγηση που έδωσε, ότι δηλαδή η δημοτική παράταξη έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί οι αποφάσεις παίρνονται με διάλογο και ποτέ η Μαρία Αγγελή δεν είχε διαφωνήσει. 

Ο Σταμάτης Μπεχράκης από την πλευρά του τόνισε ότι στο Δήμο Καλαμάτας υπάρχει σκληρή διαπάλη μεταξύ δύο ιδεών. Συγκεκριμένα της ιδέας που διακατέχει την παράταξή του ότι η αυτοδιοίκηση και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να λειτουργούν ως τοπικά μικρά κοινοβούλια όπου συζητούνται τα θέματα και της ιδέας που διακρίνει τη δημοτική αρχή ότι τα Δημοτικά Συμβούλιο είναι απλά για να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις. 

Επίσης ο κ. Μπεχράκης στάθηκε στο θέμα του προγραμματικού σχεδίου του λιμανιού και ιδιαίτερα στην πρόταση μπαζώματος της παραλίας μπροστά από το “Πανελλήνιον” και της ανέγερσης κτιρίων 1.600 τετραγωνικών μέτρων. Υπογράμμισε ότι αυτό αλλοιώνει τη μοναδική εικόνα του προλιμένα, στερεί από την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες ένα υπέροχο σημείο, απλά για να μπορούν κάποιοι να τρώνε τα φαγητά τους και να πίνουν τα ποτά τους στην ταράτσα του κτιρίου που θα ανεγερθεί. Ζήτησε την επανεξέταση αυτού του θέματος, επίσης ζήτησε να τοποθετηθεί γι’ αυτή την πρόταση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και διατύπωσε την ελπίδα να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός. 

Ο Χρήστος Αναστασόπουλος έκανε αρχικά ένα γενικό σχολιασμό του πρώτου χρόνου της θητείας της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι τη διακρίνει η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και στόχων. Επιπλέον έκανε ειδικότερη αναφορά στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καλαμάτας, τονίζοντας ότι η κεντρική εξουσία αποστερεί πόρους από τους Δήμους και αυτό θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. 

Ο Νίκος Χριστόπουλος ανέφερε ότι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στον απολογισμό του αφιέρωσε μόλις τρεις αράδες για τον πολιτισμό και αυτές λειψές. Είπε ότι η δημοτική αρχή δεν εισάκουσε τις προτάσεις της παράταξής του και δημιούργησε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι που πέρασε το οποίο ήταν άχρωμο, άοσμο και άγευστο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε θετικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τόνισε ότι η παράταξή του από την αρχή υποστήριξε την πραγματοποίησή του, όταν άλλες παρατάξεις, όπως σχολίασε, μίλησαν για οικονομικό ρίσκο. Σχολίασε σχετικά ότι είναι μίζερη η αντιμετώπιση του πολιτισμού με οικονομικούς όρους, γιατί η απόδοσή του κρίνεται όχι με τα έσοδα αλλά με τη διάδραση που υπάρχει με την κοινωνία. Ο Νίκος Χριστόπουλος επαίνεσε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού, Λίντα Καπετανέα, για την προσπάθειά της. Μίλησε ακόμη για το Μέγαρο Χορού, τονίζοντας ότι ενώ προεκλογικά ο συνδυασμός του δημάρχου είχε ενστερνιστεί την πρόταση της παράταξής του για την ανεξάρτητη και αυτόνομη λειτουργία του, μετεκλογικά ακολουθεί την επιλογή της λειτουργίας του Μεγάρου σαν να πρόκειται για κάποια υπηρεσία του Δήμου. Τέλος ο Νίκος Χριστόπουλος επανέλαβε την πρόταση της παράταξής του για τη μεταφορά της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας “Α. Τάσσος” στο Δημαρχείο της Αριστομένους, το οποίο υπογράμμισε ότι αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο. Σχολίασε δε ότι το Studio του Μεγάρου Χορού δεν κάνει για εκδηλώσεις, όπως η έκθεση με τα αριστουργήματα ζωγραφικής που φιλοξενείται αυτό το διάστημα, καθώς, μεταξύ των άλλων, δεν είναι προσβάσιμη για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες. 

Στ.Μ.