Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 19:48

Ένας ειδικός στην υπηρεσία του δημάρχου Καλαμάτας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού

Μαρία Νταμάτη, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης Μαρία Νταμάτη, Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει ο Δήμος Καλαμάτας προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την πολύμηνη υγειονομική κρίση, παρουσίασε το μεσημέρι ο άμισθος ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για θέματα υγείας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο καθηγητής τόνισε ότι η συμβολή του Δήμου μπορεί να είναι ουσιαστική, γιατί οι πολίτες ακούνε και εμπιστεύονται περισσότερο τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την κεντρική εξουσία και το κεντρικό κράτος. Επιπλέον ο κ. Χαλβατιώσης επέμεινε ότι η στάση του Δήμου πρέπει να είναι ότι τιμωρητική απέναντι σε όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά συμβουλευτική και παρακινητική,  ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η τήρηση των μέτρων είναι ένδειξη συμμετοχικής ευθύνης απέναντι στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού…

Εξαιρετική σημασία είχε η αναφορά του κ. Χαλβατσιώτη σε επιστημονική μελέτη, η οποία έδειξε τη μεγάλη θνητότητα από covid-19, στην Ελλάδα, ατόμων παχύσαρκων και με διαβήτη. Τόνισε μάλιστα ότι τα στατιστικά στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι άτομα μεγάλης ηλικίας μπόρεσαν να βγουν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και να θεραπευτούν, τα οποία όμως είχαν μικρό βάρος και δεν έπασχαν από διαβήτη, ενώ αντίθετα δεν τα κατάφεραν νεότερα άτομα που όμως ήταν παχύσαρκα. Σημείωσε λοιπόν ότι στο σχεδιασμό είναι να υλοποιηθεί από το Δήμο πρόγραμμα θεραπευτικής άθλησης για την αποτροπή της παχυσαρκίας και του διαβήτη. 

Ο καθηγητής παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων και μέτρων παρουσία του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου και της γενικής γραμματέα του Δήμου, Μαρίας Νταμάτη, που είναι η υπεύθυνη για το Συντονιστικό Κέντρο Covid-19 του Δήμου Καλαμάτας. 

Ο δήμαρχος, πριν πάρει ο λόγο ο κ. Χαλβατσιώτης, επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας με τα μέτρα που πήρε έγκαιρα κατάφερε να έχει η περιοχή καλά αποτελέσματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τόνισε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο τωρινό, δεύτερο κύμα, αρκεί να φοράει ο κόσμος τις μάσκες του, να κρατάει τις αποστάσεις και να τηρεί τους κανόνες. 

Αναφέρθηκε επίσης ο δήμαρχος στο Συντονιστικό Κέντρο Covid-19, όπως ακόμη στην εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων του Δήμου, την ενεργοποίηση της τηλεεργασίας, των τηλεδιασκέψεων κ.ά

Ο καθηγητής κ. Χαλβατσιώτης από την πλευρά του ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας εδώ και πολύ καιρό, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού και την ανακούφιση των πληττόμενων πολιτών. Τόνισε μάλιστα ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας εφάρμοσε μέτρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. 

Ο κ. Χαλβατσιώτης είπε ότι είναι σημαντικό οι Δήμοι να εφαρμόζουν μέτρα τα οποία πλαισιώνουν τις κεντρικές οδηγίες και αποφάσεις και αυτό επειδή σε κάθε περιοχή υπάρχουν διαφορετικές ιδιαιτερότητες που χρειάζονται μια ευθυγράμμιση με πιο εξειδικευμένα μέτρα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης. 

Ο καθηγητής παρουσίασε ως εξαιρετικά σημαντικό μέτρο τη λειτουργία ψηφιακής πύλης από το Δήμο, από την οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται τόσο για τη γενική κατάσταση και τα γενικά μέτρα σχετικά με τον covid-19 όσο και για τα ειδικότερα μέτρα και τις τοπικές αποφάσεις και εξελίξεις. 

Επίσης ο κ. Χαλβατσιώτης ανέφερε ότι εξίσου σημαντικό είναι η προσπάθεια του Δήμου για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού να υποστηριχθεί από “πρεσβευτές ενημέρωσης” δηλαδή πρόσωπα κύρους στην τοπική κοινωνία. 

Σε ό,τι αφορά χρηστικές οδηγίες, ο καθηγητής τόνισε ότι στις εισόδους δημοτικών κτιρίων δεν αρκεί να γίνεται θερμομέτρηση, να λαμβάνονται τα στοιχεία των επισκεπτών και να υπάρχει αντισηπτικό. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει και σήμανση για το που βρίσκεται το αντισηπτικό, ώστε να μην ψάχνει ο επισκέπτης να το βρει και αν δεν το βρει να μπαίνει στα γραφεία χωρίς να απολυμανθεί. 

Ακόμη ο κ. Χαλβατσιώτης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σήμανση για τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατούν οι πολίτες σε υπηρεσίες, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, έξω από εκκλησίες κ.λπ Ανέφερε ότι πρέπει να μην υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση ώστε να φροντίσουν απρόσκοπτα οι πολίτες για την προσωπική υγιεινή τους. Είπε ότι χρειάζεται να παρακολουθούνται τα λύματα για το αν περιέχουν covid-19, διότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθούν τυχόν εστίες του κορονοϊού. Ακόμη ο κ. Χαλβατσιώτης ανέφερε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρέπει να χορηγεί μάσκες αλλά και να προμηθεύεται γρήγορα τεστ για τη διενέργεια ελέγχων. Τέτοια τεστ σημείωσε ότι πρέπει να γίνονται τακτικά στους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση επιχειρήσεων μίλησε για αναβολή πληρωμών και για μειώσεις τελών και προστίμων. 

Περισσότερα για τις προτάσεις του καθηγητή στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας kalamata.gr

Στ.Μ..