Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 09:36

Θα μπορούσε να είναι το Μεγάλο Πάρκο της Καλαμάτας

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥΛΑΡΟΔΡΟΜΟ ΚΑΤΩ ΚΑΡΒΕΛΙ-ΚΑΡΒΕΛΙ
Πολυπερπατημένος με κάθε σπιθαμή του να μαρτυρά κάποια ανθρώπινη ιστορία. Ο παλιός δρόμος που ενώνει τα χωριά Λαδά και Καρβέλι με την Καλαμάτα μετρούσε αιώνες ζωής μέχρι τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου πριν από 50 περίπου χρόνια... 

"Κάθε Σάββατο πάνω από 100 μουλάρια φορτωμένα το ένα πίσω από το άλλο κατέβαζαν τα προϊόντα του χωριού στο παζάρι. Θυμάμαι μικρός να ανεβαίνουμε τα μικρά παιδιά από τα Χανάκια για το σχολείο Καρβέλι. Στο δρόμο υπάρχουν ακόμα και πολλά κτήματα. Στις Λάκκες είχαμε τότε το σιτάρι και κάθε μέρα ο δρόμος είχε πολύ κίνηση. Είναι η ιστορία του χωριού μας" λέει ο 65χρονος  Βασίλης Καρβέλης - Κάτοικος Καρβελίου.

"Το δρόμο τον έκανα τρέχοντας για να προλάβω το τραίνο τότε που παρουσιάστηκα στο στρατό. Η μητέρα μου με είχε κουβαλήσει παιδάκι όταν χρειάστηκε να με πάνε στο νοσοκομείο" θυμάται ο 66χρονος Παναγιώτης Μαραβάς. 

Διασχίζοντας τις  καταπράσινες πλαγιές του Ταϋγέτου περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Νατούρα ο παλιός μουλαρόδρομος  από τον οικισμό Χανάκια (Κάτω Καρβέλι) προς το Καρβέλι μήκους 5,4 χιλ. αποτελεί μέρος των κεντρικών μονοπατιών της περιοχής που συνέδεαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τη Σπάρτη, το Μυστρά και τα χωριά της Περιοχής με τη Μεσσηνία. Το αρχαίο οδικό δίκτυο της περιοχής σε ταξιδεύει μέσα στο μοναδικό τοπίο του Ταϋγέτου με δεκάδες είδη δέντρων και μοναδική αυτοφυή βλάστηση. Αποτελεί αναμφίβολα ένα κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας. 

Η πανέμορφη θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο και τον κάμπο θα συνοδεύσει τον επισκέπτη από τα Χανάκια, ως τη θέση Αετός ή Αέρας, ενώ η υπόλοιπη διαδρομή ως το Καρβέλι γίνεται αγναντεύοντας από ψηλά το καταπράσινο Λαδοκαρβελιώτικο φαράγγι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων "Η Παναγιά Σιδερόπορτα" εκ μέρους των κατοίκων του χωριού εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες όλων μας στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας για την πρωτοβουλία των μελών του να καθαρίσουν το κομμάτι αυτό του παλιού οδικού δικτύου της περιοχής μας. Πλέον, ο παλιός μουλαρόδρομος (ημιονική οδός) αποτελεί μία εντυπωσιακή πεζοπορική διαδρομή μόλις δέκα λεπτά από την Καλαμάτα. 

Οφείλουμε δε να συγχαρούμε τα Μέλη του Ορειβατικού για την ακούραστη και μεθοδική δουλειά τους αρκετά χρόνια τώρα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανά και επισκέψιμα δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών στη Μεσσηνία. 

Δηλώνουμε αρωγοί στην εθελοντική προσπάθεια των μελών του Συλλόγου και στόχος μας πλέον είναι να γίνουν επισκέψιμα και τα υπόλοιπα τμήματα του παλιού δρόμου, όπως αυτό προς  το Λαδοκαρβελιώτικο Γεφύρι και προς την κορυφή του Αγίου Ελισσαίου. 

Δυστυχώς ο καθαρισμός ανέδειξε και την ανάγκη για άμεση συντήρηση τμημάτων του μονοπατιού. Η σήμανσή του είναι αναγκαία για τους επισκέπτες και η επισκευή των τμημάτων ξερολιθιάς που έχουν καταρρεύσει θα κάνει ασφαλέστερη τη διέλευση του μονοπατιού. 

Μας πλήγωσε πως στην περιοχή εξακολουθεί να λειτουργεί ο σκουπιδότοπος της Καλαμάτας και ελπίζουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις για το κλείσιμο της Μαραθόλακας και την αποκατάσταση συνολικά της έκτασης. 

Με την ευκαιρία εκφράζουμε τα αιτήματα μας προς το Δήμο Καλαμάτας για:

Α) Ενίσχυση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, ώστε να συνεχίσει το έργο καθαρισμού των μονοπατιών. 

Β) Σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης για το οδικό δίκτυο της περιοχής σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο και τους Συλλόγους της Περιοχής, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση και επαρκή σήμανση. Η περιοχή θα μπορούσε κάλλιστα λόγω της εγγύτητάς της με την Καλαμάτα να γίνει το Μεγάλο Πάρκο που έχει ανάγκη η πόλη. 

Γ)  Δήμος και Περιφέρεια να προχωρήσουν τα ήδη δημοπρατημένα έργα για το περιφερειακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε οι επισκέπτες να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις ομορφιές του Ταϋγέτου μας, του βουνού μας. 

Τέλος ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων" και ο "Σύλλογος Κουτσαβίτικης Φορεσιάς" προσκαλεί όσους και όσες θέλουν να περπατήσουν τον παλιό μουλαρόδρομο από τα Χανάκια στο Καρβέλι το πρωί της Κυριακής 1 Νοεμβρίου 2020 να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 694-470-1896  και 698-703-4064. 

Σημείο εκκίνησης θα είναι η πλατεία στα Χανάκια (Κάτω Καρβέλι) στις 8:00 το πρωί.  

Η διαδρομή είναι για όλες τις ηλικίες και οι παλαιότεροι θα μας διηγηθούν ιστορίες από τότε που ο δρόμος ήταν γεμάτος ζωή. Μετά το τέλος της διαδρομής κάτω απ' τον πλάτανο στην πλατεία του Καρβελίου θα έχει κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας. 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου "Η Παναγιά Σιδερόπορτα"

Γιάννης Αργύρης

Η Γραμματέας του ΔΣ

Νίκη Βουτσή