Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 08:14

Μικρά από την kalamata Journal: Το νέο δάνειο του Δήμου Καλαμάτας και οι επόμενες γενιές

Μικρά από την kalamata Journal: Το νέο δάνειο του Δήμου Καλαμάτας και οι επόμενες γενιές

Δάνειο ύψους 4.000.000 ευρώ αποφασίστηκε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, να πάρει ο Δήμος Καλαμάτας. Δεν είναι δάνειο για να γίνουν έργα βιτρίνας αλλά παρεμβάσεις που έχουν καθυστερήσει πάνω από έναν αιώνα! Θα γίνουν δηλαδή διανοίξεις δρόμων του σχεδίου πόλης του 1905, όπως των οδών Βουλγαροκτόνου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεθώνης κ.ά στην Παραλία της Καλαμάτας. Είναι βέβαιο ότι τα λεφτά αυτού του δανείου θα πιάσουν τόπο. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση είναι η απάντηση του αντιδήμαρχου, Νίκου Μπασακίδη, στην ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, γιατί να γίνουν οι διανοίξεις με δάνειο και όχι από τα χρήματα που έχει ο Δήμος, αφού η δημοτική αρχή λέει ότι υπάρχει ευρωστία…

Είπε λοιπόν ο Νίκος Μπασακίδης ότι τα έργα που θα γίνουν με το δάνειο, οι διανοίξεις δρόμων, θα ωφελήσουν τις επόμενες γενιές, εκείνες θα είναι οι χρήστες, όπως είπε χαρακτηριστικά και άρα θα πρέπει να επιβαρυνθούν μέρος του οικονομικού βάρους, αντί να το επιβαρυνθεί η σημερινή γενιά. 

Η απάντηση του αντιδήμαρχου κ. Μπασακίδη φαίνεται να στηρίζεται στη λογική. Μια λογική όμως που ίσως δεν έχει δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί οι επόμενες γενιές κληρονομούν από εμάς μόνο χρέη και μάλιστα αφόρητα. Τα χρέη της χώρας, τα χρέη των οικογενειών τους, τα χρέη της ιδιωτικής οικονομίας που έχει ως συνέπεια οι νέοι να μην βρίσκουν σταθερή δουλειά, να μην έχουν κανονική ασφάλιση, να μην έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην έχουν γενικά όσα είχαν οι προηγούμενες γενιές. 

Σε μια γενιά λοιπόν που θα παραλάβει από εμάς χρέη και ελλείμματα, που φαίνεται ότι θα ζήσει πιο δύσκολα απ’ ότι ζήσαμε εμείς, ας είμαστε κάπως πιο προσεκτικοί στις αναφορές μας. Δεν είναι χρήστες και δεν μπορεί να έχουν οι επόμενοι την ευθύνη να πληρώσουν αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 100 τουλάχιστον χρόνια, αυτά δηλαδή που δεν κάναμε εμείς και οι προηγούμενοι από εμάς. 

Επιπλέον ο Νίκος Μπασακίδης τόνισε ότι ο δανεισμός είναι η καλύτερη επιλογή για μια υγιή επιχείρηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Είπε ότι οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που δανείζονται και ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι υγιής οικονομικά. 

Όπως το έχουμε καταλάβει, πράγματι οι τράπεζες είναι για να δίνουν λεφτά στους εύρωστους. Όσες φορές όμως χρειάστηκε να σωθούν στο πρόσφατο παρελθόν, δεν τις πλήρωσαν μόνο οι εύρωστοι αλλά και εκείνοι ή κυρίως εκείνοι που δεν έχουν δει βοήθεια απ’ αυτές...

Στ.Μ.