Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 08:35

Υπνωτήρια για άστεγους θα φτιάξει ο Δήμος στην Αγία Τριάδα

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 
Δημοτικά Υπνωτήρια σε δύο οικίσκους του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου, στην Αγία Τριάδα, θα φτιάξει ο Δήμος Καλαμάτας. Δεν θα είναι χώροι μόνιμης φιλοξενίας. Η ανακοίνωση έγινε από το Δήμο, ενώ στη συνέχεια την ικανοποίησή του για την εξέλιξη διατύπωσε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας ομόφωνα είχε προτείνει τη δημιουργία υπνωτηρίων τον περασμένο Ιούνιο…

Σχετικά από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν τα εξής: “Τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Υπνωτηρίου προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος είναι η ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου σε σύντομο χρόνο να ενεργοποιηθεί η εν λόγω δομή φιλοξενίας αστέγων, η οποία θα υπάγεται στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Υπνωτήριο θα αποτελέσει μία δομή με χαρακτηριστικά μεταβατικής – προσωρινής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα.

Τα Δημοτικά Υπνωτήρια θα απευθύνονται σε άτομα που στεγάζονται - κοιμούνται σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους και οι οποίοι δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο να απευθυνθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμεση βραχυπρόθεσμη στέγασή τους.

Τονίζεται ότι τα Δημοτικά Υπνωτήρια θα λειτουργούν με συγκεκριμένο κανονισμό και μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιλεγεί προκειμένου να φιλοξενήσουν τη συγκεκριμένη δημοτική κοινωνική δομή δύο κτήρια των 50 τ.μ. το καθένα, ιδιοκτησίας του Δήμου που είχαν παραχωρηθεί στο ΔΙΟΚΛΗ στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Αγ. Τριάδας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα τα Δημοτικά Υπνωτήρια να καλύπτουν προσωρινή νυχτερινή φιλοξενία έως και 16 συμπολιτών μας, οκτώ άτομα στο κάθε κτήριο”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ανακοίνωσε: “Πρώτη επιδίωξη της Κοινότητας Καλαμάτας είναι μέσα από διαδικασίες συναίνεσης και σύνθεσης να γίνεται η προώθηση και η λύση των τοπικών θεμάτων. Η μέριμνά μας και ο ρόλος μας είναι οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες μας να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Αυτό είναι το πλαίσιο της καθημερινής μας συνεργασίας με τη Δημοτική αρχή για το αποτέλεσμα που θα βρίσκεται κοντά στο δημότη και αυτό επιδιώκουμε και με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Διεκδικούμε για την πόλη μας, για την Κοινότητα μας και με πρώτη έννοια και ενδιαφέρον την αλληλεγγύη για τον συμπολίτη μας.

Από τη φύση του θέματος η είδηση δεν προσφέρεται για αισθήματα χαράς, θεωρούμε όμως, υποχρέωση μας να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση της Δημοτικής αρχής για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών υπνωτηρίων.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας με την 24/2020(30/6/2020) ομόφωνη απόφαση του «είχε προτείνει τη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων στην Καλαμάτα, προτείνοντας παράλληλα ως χώρο εγκατάστασης και λειτουργίας αυτού τα κτήρια του Διοκλή όπισθεν του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος.»Η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας ενισχύει την κοινωνική συνοχή, την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και παραβατικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ευχή μας και προσδοκία μας είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα αυτή κοινωνική δομή του Δήμου μας, με την κατάλληλη υποστήριξη και τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, να ισορροπήσουν, ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά, ώστε να «επιστρέψουν» στην κοινωνία”.