Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 12:38

Τα αδύνατα σημεία σε έκτακτες ανάγκες: Σημεία συγκέντρωσης πολιτών, επικοινωνίες, ασκήσεις συντονισμού

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Πολύς κόσμος πιθανόν δεν γνωρίζει που θα πρέπει να μεταβεί για να είναι ασφαλής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες και οι εθελοντικές ομάδες ίσως αντιμετωπίσουν θέματα συντονισμού λόγω ανεπαρκούς επικοινωνίας. Τα προβλήματα συντονισμού θα είναι μικρότερα όσο πιο τακτικά γίνονται ασκήσεις. Αυτά είναι τρία από τα βασικά συμπεράσματα και της νέας συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και είχε ως κύρια θέματα την προετοιμασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο και τη διαχείριση καταστάσεων μετά από σεισμό…

Το θέμα για τη χωροθέτηση των περιοχών στις οποίες πρέπει να συγκεντρώνονται οι πολίτες μετά από σεισμό έθεσε κυρίως ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, να ξέρουν που θα πρέπει να πάνε αν συμβεί κάτι. Επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει χωροθέτηση τέτοιων περιοχών, ωστόσο έγινε δεκτό ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς οι πολίτες γι’ αυτές. 

Κυρίως ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4, Κώστας Βλαχονικολός, σημείωσε ότι από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Άνοιξη στην Καλαμάτα, για το συντονισμό μετά από σεισμό, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξασφάλιση ασύρματης επικοινωνίας. Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Μόρφω Κουκούλη, σημείωσε σχετικά ότι ο Δήμος διαθέτει ασύρματους και γίνεται αναβάθμιση με σκοπό την εξασφάλιση επικοινωνίας όταν αυτή θα είναι αναγκαία. 

Επιπλέον ο εκπρόσωπος της ΟΑΚ 4Χ4, Κώστας Βλαχονικολός, αλλά και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Μ., Παναγιώτης Τζαβάρας, τόνισαν ότι η πραγματοποίηση ασκήσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία ώστε να καταγράφονται δυσκολίες και να αντιμετωπίζονται για να μπορούν όλες οι δυνάμεις να συντονιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, σημείωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις. Είπε ότι ο Δήμος έχει προμηθευτεί δύο αλατιέρες, μία για την περιοχή των χωριών της Αλαγονίας και μία για την περιοχή μεταξύ της Θουρίας και της Πολιανής. Είπε επίσης ότι υπάρχει αλάτι για τους δρόμους, ενώ το επόμενο διάστημα σημείωσε ότι ο Δήμος θα απευθυνθεί στους πολίτες για να τους ενημερώσει σχετικά. Ωστόσο ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι σημαντικός είναι ο ρόλος στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων των προέδρων των κοινοτήτων. Αναφέρθηκε και στις εθελοντικές ομάδες, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έχει καλή συνεργασία μαζί τους, έχει στηρίξει με παροχή εξοπλισμού κάποιες. Τη νέα χρονιά ανακοίνωσε ο κ. Βασιλόπουλος θα στηριχθούν και άλλες ομάδες, όπως επίσης είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2021 υπάρχει κωδικός και για την προμήθεια και διάθεση καυσίμων στις εθελοντικές ομάδες για το έργο που προσφέρουν. 

Να επισημανθεί ότι ο Παναγιώτης Τζαβάρας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΜ, ανέφερε ότι είναι σημαντικό πρόβλημα οι κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο, είπε ότι κρίσιμο θέμα είναι να τοποθετείται σήμανση για την προειδοποίηση των οδηγών αμέσως μετά από συμβάντα καταπτώσεων βράχων στους δρόμους. 

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Θανάσης Θωμόπουλος, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η ομάδα που εκπροσωπεί διαθέτει ειδική ομάδα ορεινής διάσωσης, διαθέτει drone παρατήρησης, όπως επίσης και σκύλο διάσωσης. Είπε επιπλέον, όπως και ο Κώστας Βλαχονικολός από την ΟΑΚ 4Χ4, ότι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν στη ρίψη αλατιού σε δρόμους που έχουν παγώσει αλλά και στο στήσιμο σκηνών. Ο Κώστας Βλαχονικολός πρόσθεσε ότι η ΟΑΚ 4Χ4 έχει ειδικά οχήματα που μπορούν να φτάσουν σε σημεία στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση άλλα μέσα. 

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία αντιδήμαρχος, Γιάννης Μπάκας. 

Στ.Μ.