Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 19:32

Μικρά από την Kalamata Journal: Απογοήτευση Κοσμόπουλου, λάθος Σωφρονά, επίθεση του δήμαρχου στο ΣΥΡΙΖΑ

Απογοητευμένος σίγουρα. Ίσως και μετανιωμένος. Το σίγουρο είναι ότι προκάλεσε αίσθηση ο Βασίλης Κοσμόπουλος χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. 

◊ Απογοητευμένος για τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο νόμο της αυτοδιοίκησης. Η παρουσία μας είναι περιττή, είπε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Και μάλιστα ανέφερε ότι η παράταξή του έμεινε στη συνεδρίαση μόνο από σεβασμό στο θεσμό και στους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. 

◊ Είχε δίκιο ο Βασίλης Κοσμόπουλος, γιατί με τις αλλαγές της κυβέρνησης στο νόμο, ό,τι και να ψήφιζε η πλειοψηφία του Σώματος, το θέμα που ήταν προς συζήτηση, ο προϋπολογισμός, θα πέρναγε! 

◊ Όπως έγινε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου η εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψηφίστηκε, ωστόσο όμως πέρασε!

◊ Αυτή όμως η απογοήτευση του Βασίλη Κοσμόπουλου πυροδότησε τοποθετήσεις για το ίδιο θέμα, ιδιαίτερα από τον Γιώργο Σωφρονά της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και από το δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο.

◊ Μόνο που ο Γιώργος Σωφρονάς, αντί να τα βάλει και με το ΣΥΡΙΖΑ, τα έβαλε μόνο με τον υπουργό Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Τάκη Θεοδωρικάκο. 

◊ Ο δε δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, πρώτη φορά, επιτέθηκε ευθέως στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θέσπισε την απλή αναλογική “για να διαλύσει την αυτοδιοίκηση”!

◊ Να πάμε πρώτα στον Γιώργο Σωφρονά, ο οποίος απαντώντας σε “καρφιά” του Μιχάλη Αντωνόπουλου, ότι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, βάλοντας έτσι κατά των μειοψηφιών που δεν καταψήφισαν, διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της δικής του παράταξης, Βασίλης Τζαμουράνης, ψήφισε λευκό και όχι υπέρ. 

◊ Να πούμε ότι επίσης λευκό είχαν ψηφίσει για τον προϋπολογισμό, στην Οικονομική Επιτροπή, ο Βασίλης Κοσμόπουλος αλλά και η Μαρία Οικονομάκου. 

◊ Ο Γιώργος Σωφρονάς λοιπόν τα έβαλε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατηγορώντας τον ότι άλλαξε το νόμο με αποτέλεσμα οι λευκές ψήφοι να μην υπολογίζονται. 

◊ Είπε συγκεκριμένα ότι “με νόμο του κ. Θεοδωρικάκου και της νυν κυβέρνησης το λευκό δεν υπολογίζεται, δεν μετράει”. 

◊ Έλα όμως που γι’ αυτό δεν έχει κάνει κάτι ο υπουργός Θεοδωρικάκος. Το λευκό δεν μετράει με το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κλεισθένη. Αν θυμάστε μάλιστα θεσπίστηκε το λευκό ως εποικοδομητική ψήφος, ώστε να περνούν οι προτάσεις της πλειοψηφίας σε περιπτώσεις οριακών αποτελεσμάτων στις ψηφοφορίες. 

◊ Άδικα λοιπόν κατηγόρησε, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γιώργος Σωφρονάς, τον υπουργό Θεοδωρικάκο, ο οποίος πάντως κατά τα άλλα έχει κακοποιήσει την έννοια της αυτοδιοίκησης. 

◊ Να πάμε όμως και στο δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο και την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

◊ “Και εγώ στην αρχή ρομαντικά θεωρούσα ότι η απλή αναλογική θα φέρει μια διαφορετική συνεργασία των συνδυασμών και νέα αποτελέσματα” είπε στην αρχή ο δήμαρχος. 

◊ Αμέσως μετά όμως πρόσθεσε: “Σήμερα λοιπόν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυτό το νόμο για να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί δεν ξέρω τι θα γινόταν αν ήταν όλα μπερδεμένα και δεν μπορούσε κανείς να πάρει απόφαση και έπρεπε κάθε απόφαση να είναι αποτέλεσμα συνεργασιών”.

◊ Ο δήμαρχος λοιπόν τα άλλαξε, λέει πια καθαρά ότι συνεργασίες δεν μπορούν να υπάρξουν και εμμέσως υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή πρέπει να έχει τη δύναμη να επιβάλλει τις αποφάσεις της. 

◊ Μήπως όμως έτσι τελικά δικαιώνονται οι εκπρόσωποι των αντιπολιτεύσεων, που από την αρχή λένε ότι ουσιαστική διάθεση αλλά και πρόταση συνεργασίας δεν έγινε ποτέ από τον δήμαρχο;

◊ Να γυρίσουμε όμως στον Βασίλη Κοσμόπουλο, με τον οποίο ξεκινήσαμε. Να δούμε ακριβώς τι είπε χθες:

◊ “Όταν υπήρξε η απόφαση από τη δική μου, τουλάχιστον, πλευρά και των συνεργατών μου, να συμμετέχουμε στις εκλογές, η απόφαση στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπήρχε ένα σύστημα απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που θα μας επέτρεπε να έχουμε μια παρεμβατικότητα μεγαλύτερη απ’ ότι προηγούμενα χρόνια. Και αυτό άσχετα από τη θέση που θα μας έβαζε ο λαός του Δήμου. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι. Μέσα από τις αποφάσεις που βαφτίστηκαν καλύτερη διοίκηση του Δήμου τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η παρουσία μας σήμερα ουσιαστικά είναι διακοσμητική. Μια παρουσία όπου η άποψή σου λίγο ρόλο παίζει και ουσιαστικα δεν έχεις δικαίωμα η ψήφος σου να έχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Παρευρισκόμαστε κυρίως από σεβασμό στο θεσμό και τους συναδέλφους. Αισθανόμαστε ότι είναι περιττή η παρουσία μας”. 

◊ Πίκρα και απογοήτευση λοιπόν από τον Βασίλη Κοσμόπουλο και να δούμε πόσο αυτό θα τον επηρεάσει στη συνέχεια της δημοτικής περιόδου. 

Στ.Μ.