Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 10:51

Δεν έπεισε η δημοτική αρχή για τις προσλήψεις και τις αναθέσεις δήθεν λόγω covid-19

Κατά σχεδόν 50% αυξήθηκε κωδικός του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος αφορά τακτικές αποδοχές του προσωπικού. Από 630.000 ευρώ πήγε στα 903.000 ευρώ. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισαν ότι πρόκειται για αύξηση προκειμένου να πληρωθούν άτομα που έχουν προσληφθεί από τη δημοτική αρχή δήθεν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά στην πραγματικότητα για την ικανοποίηση κομματικών φίλων, ενώ κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή και για αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις. Η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις καθώς ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σαράντος Μαρινάκης και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Φάβας έκαναν γενικές αναφορές. Γενικόλογα μίλησε και ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος μάλιστα έκανε και παρατήρηση στους αντιδημάρχους του λέγοντας ότι θα έπρεπε να απαντήσουν στην αντιπολίτευση…

Πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος συγκεκριμένα υποστήριξε ότι “ο covid λειτούργησε στους Δήμους και ειδικά στον δικό μας ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Φάνηκε από τις παραπάνω προσλήψεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άσχετες με το θέμα του covid. Χρησιμοποιήσαμε την υγειονομική κρίση και αντί να φτιάξουμε νοσοκομεία και εντατικές, εξυπηρετήσαμε την κομματική μας πελατεία. Αυτό έγινε σε αρκετούς Δήμους και στο δικό μας”. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, από την πλευρά του παρατήρησε: “Η αύξηση και μόνο του αριθμού κατά 50% των τακτικών αποδοχών δείχνει και το μέγεθος του αριθμού των ατόμων που έχουν προσληφθεί. Με διαδικασίες προφανώς εκτός ΑΣΕΠ, με ελεύθερη επιλογή από τη δημοτική αρχή”. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει στοιχεία από τη δημοτική αρχή για τις προσλήψεις και για τις απευθείας αναθέσεις λόγω covid-19 αλλά δεν του έχουν δοθεί “ούτε πρόκειται να δοθούν. Όσο δεν μας δίνονται τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει θα καταψηφίζουμε”. 

Η απάντηση του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ήταν ότι το προσωπικό που έχει προσληφθεί είναι για την αποτροπή διασποράς του covid και συγκεκριμένα τόνισε ότι προσλήφθηκε προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία, προσωπικό για τον καθαρισμό στην πόλη, προσωπικό για τη λειτουργία του Ταμείου το οποίο ήταν αναγκαίο εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Πρόσθεσε όμως ότι το κόστος αυτού του προσωπικού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάστηκε από την αντιπολίτευση και παρατήρησε ότι αυτά “θα έπρεπε να τα απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι”. 

Στ.Μ.