Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 21:06

Ο Αλέξης Χαρίτσης με επαγγελματίες εστίασης της Καλαμάτας: Κίνδυνος λουκέτου ακόμη και στα μισά μαγαζιά

Με επαγγελματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα συναντήθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν μετά το lockdown ακόμη και τα μισά καταστήματα γιατί η κατάσταση για τους επαγγελματίες είναι καταστροφική. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι χρειάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης ειδικά για την ενίσχυση, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη απομείωσης, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση της ασφάλισης και του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου του Αλέξη Χαρίτση, “συνάντηση εργασίας με επαγγελματίες της εστίασης Καλαμάτας πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης. 

Οι επαγγελματίες έκαναν λόγο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους στα πρόθυρα της καταστροφής, κρούοντας τον κώδωνα ότι  υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν οι μισές επιχειρήσεις μετά την άρση του lockdown. Ενώ ζήτησαν ουσιαστικά, συγκροτημένα και απολύτως κοστολογημένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως επιδότηση με απευθείας ρευστότητα κατ’ αναλογία του τζίρου του 2019, επιδότηση των λειτουργικών τους εξόδων (ενοίκιο, ασφάλιση, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κλπ) και συνολική λύση για τα συσσωρευμένα χρέη. 

«Η αναστολή της εργασίας, η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες και ο νέος δανεισμός, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα λουκέτα και την ανεργία» υπογράμμισε ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την δραματική κατάσταση στον κλάδο, με κατάρρευση τζίρου 31,2 % για το 3ο τρίμηνο, σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές». 

«Επιβάλλεται ουσιαστική στήριξη σε ένα από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που απασχολεί 400.000 εργαζόμενους» δήλωσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζονται με τις προτάσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων». Και πρόσθεσε: «Απαιτείται ένα συγκροτημένο πλέγμα παρεμβάσεων σήμερα, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, η μείωση του ΦΠΑ, η επιδότηση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης και ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης ειδικά για την εστίαση». 

«Για να έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης, με πρόβλεψη απομείωσής του» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Όπως το πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τις 120 δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και με πρόβλεψη για «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου» κατέληξε”.