Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 07:46

Θα ήθελαν παράλληλα με την εκχώρηση του πολεμικού αεροδρομίου στους Ισραηλινούς να αναβαθμιστεί και το πολιτικό

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Παρουσία των βουλευτών της Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση (ΣΥΡΙΖΑ), Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά (Ν.Δ.) καθώς και του αερολιμενάρχη Καλαμάτας Δημήτρη Μανδηλάρη, συνεδρίασε διαδικτυακά χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με θέμα τη συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για τη λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στο πολεμικό αεροδρόμιο από εταιρία του Ισραήλ. Η δημοτική αρχή και οι βουλευτές της Ν.Δ. τοποθετήθηκαν εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει την Καλαμάτα, τουριστικά και οικονομικά, πέραν την ωφέλειας που τόνισαν ότι θα έχει η εθνική άμυνα της χώρας. Αντίθετα, ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, έγγραφη, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς το Δήμο και την τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί αν θα υπάρχει τοπικό όφελος από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Σε ό,τι αφορά δε το όφελος για την εθνική άμυνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτά τα εθνικά θέματα και οι διακρατικές συμφωνίες αξιολογούνται στο Κοινοβούλιο…

Όλοι, σχεδόν, πάντως, τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει μια κοινή προσπάθεια των βουλευτών και της αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας. Μάλιστα ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζήτησε να μπει σαν προϋπόθεση, κατά κάποιο τρόπο, ταυτόχρονα με τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων να ξεκινήσει η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρόμου αλλά και η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου.

Ωστόσο ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης, είπε μεν ότι η αναβάθμιση του πολεμικού αεροδρομίου δεν υπονομεύει την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου, πρόσθεσε δε όμως ότι εάν αυξηθεί η δραστηριότητα και στο πολεμικό και στο πολιτικό αεροδρόμιο η Πολιτική Αεροπορία ευελπιστεί ότι θα εξυπηρετείται από την Πολεμική Αεροπορία για τις αναγκαίες κινήσεις του διαδρόμου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα ερωτήματα αυτά έχουν αποσταλεί από τη δημοτική αρχή και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμη αλλά ο δήμαρχος δήλωσε ότι εφόσον έρθει απάντηση θα αποσταλεί στις παρατάξεις. Ωστόσο ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι οι απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα είναι σύμφωνα με την ενημέρωση που του έχει κάνει ο ίδιος ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Είπε λοιπόν ο δήμαρχος ότι η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων ουδόλως θα επηρεάσει το πολιτικό αεροδρόμιο. Ότι η ηχορύπανση θα είναι μικρότερη απ’ ότι σήμερα, γιατί η Ισραηλινή εταιρία θα φέρει σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροπλάνα, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ότι ο αριθμός των πτήσεων δεν θα αλλάξει δραματικά και πως υπολογίζεται να φτάσει περίπου στις 3.500 ώρες το χρόνο από 2.900 που είναι σήμερα. Ότι δεν είναι γνωστό ακόμη από ποιες άλλες χώρες, πέραν του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα έρχονται πιλότοι για εκπαίδευση. Ότι το πεδίο βολής της Σχίζας έτσι και αλλιώς είναι ενεργό, μόνο όμως για το Πολεμικό Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. 

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Περικλής Μαντάς διαβεβαίωσαν ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας αλλά και της περιοχής. Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι από το καλοκαίρι έχει υποβάλει ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας για το θέμα η οποία δεν έχει απαντηθεί.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος επέμεινε ότι πρέπει να διεκδικηθεί η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου και η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου. Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, ζήτησε ως αντισταθμιστικά οφέλη την παραχώρηση στο Δήμο του πεδίου βολής στο Νέδοντα για να αξιοποιηθεί για την επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα, όπως και την παραχώρηση του στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος, όταν αυτό ολοκληρώσει τη λειτουργία του. 

Η Μαρία Οικονομάκου τοποθετήθηκε θετικά. Ο Μανώλης Μάκαρης διατύπωσε σοβαρό προβληματισμό για το αν μια τέτοια πολεμική εγκατάσταση μπορεί να συνδεθεί χωρίς συνέπειες με την τουριστική προοπτική της περιοχής. Η Τόνια Κουζή τόνισε ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση ώστε να μπορεί κάποιος να αποφανθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ο Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας, αντίθετα, συνέχισε, εκχωρείται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων σε μια εταιρία από το Ισραήλ, το κράτος δολοφόνο, όπως το χαρακτήρισε. Προβληματισμούς διατύπωσε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. 

Στ.Μ.