Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 12:58

Χωρίς λιτανεία, χωρίς επίσημους, χωρίς παραμονή στην εκκλησία ο γιορτασμός της Υπαπαντής

Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον γιορτασμό της Υπαπαντής, της Πολιούχου της Καλαμάτας, ανακοίνωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση του κορονοϊού δεν θα γίνει λιτάνευση της εικόνας, δεν έχουν προσκληθεί ούτε επίσημοι ούτε μητροπολίτες, η προσκύνηση της εικόνας θα γίνεται με μάσκα, με τήρηση απόστασης δύο μέτρων, χωρίς περαιτέρω παραμονή στον Μητροπολιτικό Ναό. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε πως γνωρίζει το σεβασμό, την τιμή και την αγάπη που έχουν οι Μεσσήνιοι προς το πρόσωπο της Παναγίας, παρακάλεσε ωστόσο να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, για να γίνεται η γιορτή με όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο, Τετάρτη 27 Γενάρη, με την μεταφορά της εικόνας στο λατρευτικό προσκυνητάρι…

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε πως την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό και ανάλογα με το τι θα προβλέπει θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Μητρόπολη για την τροποποίηση των μέτρων που πιθανόν χρειαστεί να γίνει. 

Επίσης ο Μητροπολίτης είπε πως θα υπάρχει διακεκριμένη παρουσία της Αστυνομίας που θα εποπτεύει την τήρηση των μέτρων από τους πιστούς.

Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης για το πρόγραμμα γιορτασμού σημειώνονται τα εξής: 

 

Πρόγραμμα εορτασμού «Παναγίας Υπαπαντής»

Πολιούχου Καλαμάτας έως 31-1-2021

 

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας ανακοινώνει το πρόγραμμα λατρευτικών και λειτουργικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 27 έως 31 Ιανουαρίου 2021 ως εξής : 

α) 27 Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 5 μ.μ., θα τελεσθούν οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο, και στο τέλος των Ακολουθιών θα πραγματοποιηθεί η κατά παράδοση μεταφορά της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Υπαπαντής στο λιτανευτικό θρόνο αυτής, με τη συμμετοχή και παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του Ιερού Ναού.

β) 28-31 Ιανουαρίου : Θα τελούνται καθημερινά οι Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Παρακλήσεων, με τη συμμετοχική παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του Ναού.

γ)  Ο Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού θα παραμένει ανοικτός από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. για προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προφύλαξης, ως και συχνής καθαριότητας των αντικειμένων και φυσικού αερισμού των χώρων.

δ) Κατά τη χρονική περίοδο του προσκυνήματος οι πιστοί θα αποφεύγουν το συνωστισμό, με την υποχρεωτική τήρηση της απόστασης μεταξύ τους των 2 μέτρων, τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό.

ε) Η Προσφορά κεριών θα γίνεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και μόνο.

στ) Η είσοδος στον Ιερό Ναό με σκοπό την προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, θα γίνεται υποχρεωτικά από τη βόρεια θύρα του Ιερού Ναού και η έξοδος από τη νότια, χωρίς παραμονή εντός του Ιερού Ναού.

 

Για την περίοδο από 1 έως 9 Φεβρουαρίου 2021, αναμένεται η έκδοση της νέας ΚΥΑ, ως προς την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων, και για το λόγο αυτό θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, απευθύνει έκκληση προς το Μεσσηνιακό λαό και τον παρακαλεί να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στον κοινό εχθρό τον κορωνοϊό, όπως έχει κατ’  επανάληψη αναφέρει, και τον προτρέπει να τηρεί πιστά τα ισχύοντα μέτρα εν όψει της Παμμεσσηνιακῆς Εορτής της Παναγίας Υπαπαντής, ώστε και μετά την πανδημία να μπορούμε χαρούμενοι να δούμε ο ένας τον άλλον δίπλα του και από κοντά. Εύχεται δε πατρικώς η Μεγαλόχαρη να χαρίζει υγεία, κάθε καλό και να σκέπει το Μεσσηνιακό λαό και όλο το κόσμο.