Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 18:27

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Το Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας παρουσιάζει τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τονίζει ότι η εφαρμογή των προτάσεων αυτών είναι και αναγκαία και εφικτή. Το Κίνημα Αλλαγής μεταξύ άλλων προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων με απάλλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων, επιχορήγηση των επιχειρήσεων που κατά 70% θα είναι μη επιστρεπτέα, επιδότηση θέσεων εργασίας σε ό,τι αφορά το μισθό και τις εισφορές για έξι μήνες…

Ειδικότερα το Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας ανακοίνωσε: “Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει τις επεξεργασμένες προτάσεις του ως μια ελάχιστη δέσμη αναγκαίων και εφικτών μέτρων και ρυθμίσεων, για τους επαγγελματίες, τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων και τους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ένα ασφαλές άνοιγμα. 

 1.   Ρύθμιση τουλάχιστον 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων με την συνεπή τήρησή τους και με περίοδο χάριτος 6 μηνών.
 2.   Κούρεμα των υποχρεώσεων έως και 30% 
 3.   Διαγραφή παγίων χρεώσεων από όλους τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειαςκαι 
 4.   Επιδότηση ενοικίου για 3 τουλάχιστον ακόμη μήνες, για όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με επίλυση των αδικιών και Μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ιδιόκτητα καταστήματα, για όσο διάστημα έμειναν κλειστά, στο 80% του ύψους τους, ως μέτρο ανάλογο της επιδότησης ενοικίου 
 5.   Αναστολή και πάγωμα ή και γενναία ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων
 6.   Επιστρεπτέα προκαταβολή για το 2021 

α) τουλάχιστον ισόποση, με τη συνολική του 2020  

β) με το 70%  μη επιστρεπτέο και

γ) δομημένη ανά κλάδο με χωριστό υποπρόγραμμα για εστίαση, λιανεμπόριο, υπηρεσίες, παραγωγή κ.λπ. και με εγγυημένο ποσό και πλαφόν για κάθε ένα.

 1.   Συσχέτιση των ενισχύσεων με τα λειτουργικά και το ελάχιστο κόστος τους
 2.   Διασφάλιση της τραπεζικής συμβολής στην παροχή ρευστότητας με εγγύηση του δημοσίου στο 70% της δανειοδότησης 
 3.   Δημιουργία ενδιάμεσου τραπεζικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την εξόφληση επιταγών στους δικαιούχους και την ετεροχρονισμένη πληρωμή τους από τους υπόχρεους 
 4.   Αύξηση του προϋπολογισμού του Περιφερειακού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Υπουργείο για αύξηση των δικαιούχων, χωρίς καθυστέρηση και να χαρακτηριστεί ακατάσχετη και ασυμψήφιστη η μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
 5.   Νέα στοχευμένα Περιφερειακά Προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, με εγγυημένο ποσό για κάθε κατηγορία και κλάδο, με αξιοποίηση όλων των πόρων του ΕΣΠΑ που μπορούν να διοχετευθούν με αλλαγή Κωδικού. 
 6.   Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, μισθού και εισφορών,για τουλάχιστον έξι μήνες και ένταξη στο ταμείο ανεργίας όσων δεν εργαστούν χωρίς αποκλεισμούς
 7.   Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.
 8.   Αναστολή του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 9.     Άμεση επίλυση των προβλημάτων εποχιακών επιχειρήσεων και στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων πολλοί από τους οποίους έχουν να εργαστούν από τον Οκτώβρη του 2019”.