Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 12:18

Gaslighting: Η ύπουλη μορφή χειραγώγησης

Της Γεωργίας Ρήγα 
Το gaslighting είναι ένα είδος χειραγώγησης, όπου ο θύτης κάνει το θύμα του να αμφιβάλλει για τις σκέψεις, τα συναισθήματά και την πνευματική διαύγεια του. Ο όρος αυτός συναντάται σε καταχρηστικές σχέσεις.

Κάποιες ενδείξεις ότι ένας άνθρωπος είναι θύμα αυτής της ενέργειας, είναι όταν του αρνούνται τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του, αδιαφορούν όταν το θύμα εκφράζει παράπονα και έχουν μια προσβλητική στάση απέναντι του. Βγάζουν υπερβολικό και παράλογο το θύμα, λέγοντας του ότι ο θύτης βγήκε εκτός εαυτού εξαιτίας του θύματος και κάνουν το θύμα να πιστεύει ότι <έχει μια δόση τρέλας>.

Oι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους, να βιώσουν κατάθλιψη, να χάσουν την λογική των πραγμάτων και να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από τους άλλους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης κακοποίησης.

Όσοι χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, έχουν εκφράσεις όπως: “Κάνεις σκηνή χωρίς λόγο”, “Γίνεσαι κουραστικός και δημιουργείς πρόβλημα χωρίς αιτία”, “Πως κάνεις έτσι, τι ζήλια είναι αυτή;”.

Χάρη σε αυτή την τεχνική, ο θύτης έχει την εξουσία στην σχέση και προβάλλει τις αδυναμίες του στο θύμα, διότι ο ίδιος φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με αυτά που αισθάνεται ψυχικά. Gaslighting έχουμε όταν υπάρχει ένα σταθερό  και συνεχόμενο μοτίβο συμπεριφοράς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το πως νιώθει το θύμα.

Τέλος, κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας κατηγορεί για τα συναισθήματα μας. Είναι δικαίωμα μας να νιώθουμε όπως νιώθουμε και εμείς έχουμε τον πρώτο ρόλο για την επιβεβαίωση των όσων νιώθουμε. Είναι σημαντικό να ακούμε την ψυχή μας και να μην στεκόμαστε στους ανθρώπους που ακυρώνουν την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.