Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 16:11

Στο λεκτικό επίπεδο η στήριξη των Κοινοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Στο λεκτικό επίπεδο η στήριξη των Κοινοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Στο λεκτικό επίπεδο όλοι χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, υπογράμμισαν τη στήριξή τους στις κοινότητες και τους προέδρους τους. Στο πρακτικό επίπεδο όμως δεν βγήκε κάτι συγκεκριμένο ώστε να τεθεί στην κυβέρνηση ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση στη Βουλή για ψήφιση. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την απλή αναλογική και υποβαθμίζει τις Κοινότητες, αν δεν καταργεί κάποιες…

Στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν κατατεθεί ψηφίσματα υπέρ των Κοινοτήτων, από τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και από σειρά άλλων κοινοτήτων του Δήμου. 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήταν όλα τα ψηφίσματα να αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο είτε να υιοθετήσει τα ψηφίσματα και να τα αποστείλει ως δικά του στο υπουργείο Εσωτερικών είτε να εκδώσει ένα δικό του ψήφισμα με αιτήματα που να είναι κοντά στα αιτήματα των Κοινοτήτων. 

Το αίτημα των κοινοτήτων δεν βρήκε ανταπόκριση και για πρακτικούς και για τυπικούς λόγους. Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων αφενός να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ψήφισμα αφετέρου όμως αναφέρθηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να βγάλει ψήφισμα εάν αυτό δεν έχει κατατεθεί από κάποιον δημοτικό σύμβουλο. 

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι κατανοεί τους προέδρους των κοινοτήτων, τόνισε ότι έχει καλή συνεργασία με όλους, ότι η δημοτική αρχή τους στηρίζει και υιοθετεί το αίτημά τους να έχουν δικαίωμα ψήφου στα συλλογικά όργανα του Δήμου και των δημοτικών νομικών προσώπων, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τις κοινότητές τους. Δεν στηρίζει όμως η δημοτική αρχή, συνέχισε ο δήμαρχος, το αίτημα για εκλογή των εκπροσώπων των Κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη. Είπε ο δήμαρχος ότι αυτό φαίνεται να είναι αντισυνταγματικό. 

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν περίπου και η Ελένη Αλειφέρη, επικεφαλής της “Πρωτεύουσας Δύναμης”, που συγκεκριμένα σημείωσε ότι δεν έχει τόσο σημασία ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων της κοινότητας αλλά το να διεκδικήσουν θεσμικό ρόλο σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους στα όργανα του Δήμου. 

Οι υπόλοιποι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων υπογράμμισαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των εκπροσώπων των κοινοτήτων και την επιπλέον ενίσχυση του ρόλου τους. 

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος, τόνισαν ότι όπως τώρα οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων διεκδικούν να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος τους, την ίδια διεκδικητική στάση θα έπρεπε να έχουν και τον Αύγουστο του 2019, όταν η νεοεκλεγείσα τότε σημερινή κυβέρνηση πήρε τα πράγματα μέτρα με τα οποία υποβαθμίστηκαν οι κοινότητες.

Αναλυτική πάντως συζήτηση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει την 1η Μάρτη. 

Στ.Μ.