Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 07:40

Στοιχεία για τη νομιμότητα των ακινήτων όσων έστειλαν εξώδικο για τη διάβρωση στη Μαντίνεια ζητά ο περιφερειάρχης

Στοιχεία για τη νομιμότητα των ακινήτων όσων έστειλαν εξώδικο για τη διάβρωση στη Μαντίνεια ζητά ο περιφερειάρχης

ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ 
Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζήτησαν, με εξώδικο, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου,  Παναγιώτη Νίκα, μέτρα για τη διάβρωση από τη θάλασσα στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας από το Messinian Bay μέχρι την είσοδο του παραλιακού οικισμού. Ως αντίδραση ο περιφερειάρχης απευθύνθηκε στην Πολεοδομία της Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας και την Εισαγγελία, ζητώντας στοιχεία για τη νομιμότητα των οικοδομημάτων στην περιοχή και για ενδεχόμενες καταπατήσεις στον αιγιαλό. Επιπλέον δε αναφέρθηκε στη εκατόμβη στο Μάτι της Αττικής, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογης τραγωδίας στη Μικρή Μαντίνεια γι’ αυτό και ζητά να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν υπάρχουν στην ίδια περιοχή δίοδοι εξόδου στη θάλασσα...

“Η Μεσσηνία ξέρει το τι έχει συμβεί. Για 5-6 ιδιοκτησίες είναι βέβαιο ότι η Μεσσηνία δεν έχει ξεσηκωθεί. Η Μεσσηνία ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί σε αυτό το χώρο, περιμένετε και θα τα δείτε σε λίγο” είπε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας στην περιφερειακή σύμβουλο Ντίνα Νικολάκου, που ζήτησε ενημέρωση για το θέμα. 

Ο περιφερειάρχης υπαινίχθηκε ακόμη ότι δεν θα επιβεβαιωθούν όσοι θεωρούν ότι “θα μας φοβίσουν με εξώδικα και με τέτοια πράγματα. Θα δούμε στην πορεία το τι πρόκειται να γίνει” και ακολούθως συνέδεσε το θέμα με καταστάσεις που έχουν προηγηθεί λέγοντας “έχουν εκβιαστεί υπάλληλοι, έχουν κυνηγηθεί υπάλληλοι, έχουν καταγραφεί σε εφημερίδες του περιθωρίου πράγματα και θάματα”. 

Ο περιφερειάρχης, όπως αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ζητά ενημέρωση για τα ακόλουθα από την Πολεοδομία της Καλαμάτας:

-Αν υπάρχουν ζητήματα καταπατήσεων με τον αιγιαλό στη συγκεκριμένη περιοχή της Τ.Κ. Μ. Μαντίνειας.

-Αν έχουν εκδοθεί νομίμως οικοδομικές άδειες στις ιδιοκτησίες στην υπό εξέταση περιοχή. Αν όχι, να μας γνωρίσετε αν έχουν νομιμοποιηθεί ή έχει κινηθεί διαδικασία νομιμοποίησης κατασκευών.

-Αν έχει διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών προς τη θάλασσα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 1337/83 δεδομένου των εμπειριών μας από το Μάτι Αττικής.

Τέλος ο περιφερειάρχης ανέφερε, επειδή όπως είπε τον είχε απασχολήσει το θέμα όταν ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, πως στο μεγαλύτερο μέρος της ακτής στη συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης ή δεν υπήρχε μέχρι τη λήξη της θητείας του στο Δήμο. 

Στ.Μ.