Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 08:49

Μια παρέμβαση για τα ρέματα που ίσως αφορά σοβαρά και την Καλαμάτα ενόψει του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου

Η οδός Μπουλούκου το 2016 πλημμυρισμένη από τον Καραμπογιά Η οδός Μπουλούκου το 2016 πλημμυρισμένη από τον Καραμπογιά

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στον Απαλό της Αλεξανδρούπολης, όταν ένας πυροσβέστης παρασύρθηκε και πνίγηκε στο πλημμυρισμένο ρέμα, την 1η Φλεβάρη, ο Σύλλογος «ΡΟΗ - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων» παρεμβαίνει και περιγράφει τα αίτια της τραγωδίας, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που δημιουργούν οι αλλοιώσεις των ρεμάτων, ειδικά σε αστικές περιοχές και η αναγκαιότητα αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων. Είναι μια παρέμβαση που έχει ενδιαφέρον ενόψει του μεγάλου έργου που προγραμματίζεται να γίνει στην Καλαμάτα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση. Είναι όμως θωράκιση η εκτροπή ρεμάτων σε άλλο και πιο συγκεκριμένα η εκτροπή των ρεμάτων Βαθύ Λαγκάδι, που βγαίνει στην οδό Γλαύκου, Ελαφογκρέμι, που βγαίνει στην οδό Δράκου, σε υδραυλική σήραγγα, που μέσω του Καραμπογιά, ο οποίος περνά από την περιοχή της Αγιάννας, θα χύνεται στο Νέδοντα;

Ας δούμε την ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Συλλόγου «ΡΟΗ - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων»: “Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε φορά με τραγικό τρόπο. Η πλημμύρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 στον οικισμό Απαλός της Αλεξανδρούπολης, πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο της πόλης, έβγαλε ακόμα έναν σκελετό από το κελάρι. Το ρέμα που κάποτε διερχόταν στο ανατολικό τμήμα του οικισμού, διευθετήθηκε και καλύφθηκε σε σημαντικό ποσοστό μετατοπίζοντας όμως την αρχική κοίτη του ρέματος.

Χαρτογραφικές απεικονίσεις παρελθόντων ετών δείχνουν ότι το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού κατασκευάστηκε πάνω στην αρχική κοίτη του ρέματος, το οποίο διευθετήθηκε πλήρως. Η διευθέτηση του ρέματος έγινε αφενός με την κάλυψή του σε σημαντικό μήκος και με την ευθυγράμμισή του στο τμήμα που παραμένει ανοιχτό.

Το πυροσβεστικό όχημα διήλθε κατά μήκος της οδού Στενημάχου, η οποία δημιουργήθηκε εν μέρει από την κάλυψη του κάτω τμήματος του διευθετημένου ρέματος πριν την ΕΟ Αλεξανδρούπολης - Κήπων. Το πυροσβεστικό όχημα σταμάτησε ακριβώς μπροστά στο σημείο όπου το ανοιχτό διευθετημένο ρέμα αντικαθίσταται από το καλυμμένο τμήμα του. Χωρίς την αντίστοιχη σήμανση και αφού τα πάντα ήταν καλυμμένα από το νερό, ο πυροσβέστης έπεσε στο ανοιχτό τμήμα και αμέσως παρασύρθηκε μέσα στο καλυμμένο τμήμα, όπου πλέον δεν υπήρχε ελπίδα να σωθεί (Εικ. 3).

 Ο Σύλλογος «ΡΟΗ - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων» θεωρεί υπεύθυνη για την υπόψη τραγωδία τη σοβαρή αλλοίωση του ρέματος, το οποίο διευθετήθηκε και καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό. Η περιοχή αυτή, παρά το πυκνό υδρογραφικό δίκτυο που διαθέτει, πλημμυρίζει συχνά γιατί οι υδρομορφολογικές αλλοιώσεις στα περισσότερα από αυτά είναι σημαντικές. Ειδικά για το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό, η κάλυψη του ρέματος ενίσχυσε τα πλημμυρικά φαινόμενα ενώ η απουσία σήμανσης της κάλυψης του ρέματος επί της οδού Στενημάχου παραπλάνησε τον άτυχο πυροσβέστη με τραγική συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

 Mε κάθε τρόπο, ο Σύλλογος «ΡΟΗ - Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» τονίζει ότι η κάλυψη των ρεμάτων σε μεγάλο μήκος δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά πρόκειται να επιλύσει. Τα ανοιχτά ρέματα πλέον του ότι λειτουργούν υπέρ της αντιπλημμυρικής προστασίας, δημιουργούν ένα σημαντικό οικοσύστημα, που ειδικά για τις αστικές περιοχές, αποτελούν θύλακες βιοποικιλότητας προς 'όφελος της ευζωίας των κατοίκων.

 Ευθύνη της Διοίκησης είναι να καταγράψει όλα αυτά τα επικίνδυνα σημεία με τις σοβαρές αλλοιώσεις των ρεμάτων, ειδικά σε αστικές περιοχές, και να αποκαταστήσει την κοίτη στην αρχική τους διατομή και πορεία δίνοντας στην κοίτη το απαιτούμενο εύρος”.