Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 08:23

Ο Δήμος Καλαμάτας θα πληρώσει 24.800 ευρώ για συλλεκτικά μετάλλια για την επέτειο του 1821

Ο Δήμος Καλαμάτας θα πληρώσει 24.800 ευρώ για συλλεκτικά μετάλλια για την επέτειο του 1821

Πεντακόσια μετάλλια, συλλεκτικά, συνολικού κόστους 24.800 ευρώ για την επέτειο του 1821, θα δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας, προφανώς για να τα προσφέρει σε εκπροσώπους φορέων και αρχών. Παρά την πανδημία και το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί, ο Δήμος δεν είναι φειδωλός στις δαπάνες του για τον γιορτασμό της επετείου…

Η έγκριση της δαπάνης αναμένεται να γίνει το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση, “ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από το 1821, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση δημιουργίας θεματικών συλλεκτικών μεταλλίων, τα οποία θα αποτελέσουν, όχι απλά αναμνηστικά αλλά απτά τεκμήρια της αξιοποίησης της επετείου για την προβολή της περιοχής σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο και την προσέλκυση του εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, κατόπιν σχετικής απόφασης της ομάδας δράσης”.

Επίσης στην εισήγηση σημειώνεται ότι “στην όψη Α (των μεταλλίων) θα υπάρχει παράσταση της πόλης της Καλαμάτας και στο πάνω μέρος του μεταλλίου υπάρχουν τα πορτραίτα των ηρώων Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Πετρόμπεη. Στην όψη Β θα αναγράφεται ένα κείμενο από την «προειδοποίηση προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς» «ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΝΕΟΜΕΝ ΠΝΟΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», καθώς και η αναπαράσταση της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας του 1821 και οι λέξεις «Δήμος Καλαμάτας».

Το κάθε μετάλλιο θα είναι τοποθετημένο σε ειδική κασετίνα, εσωτερικά της οποίας θα υπάρχει ένα μικρό έντυπο μεγέθους 7 εκ., το οποίο θα αναγράφει συνοπτικές πληροφορίες για την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, στην εξωτερική πλευρά της κασετίνας (στη βάση), θα τοποθετηθεί ένας κώδικας QR, ο οποίος είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων. Μέσα στον εν λόγω κώδικα QR θα αποθηκευτεί, πληροφοριακό υλικό, σχετικό με την Ελληνική Επανάσταση. Ο χρήστης θα μπορεί να σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και να διαβάσει το κείμενο”.

Στ.Μ.