Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 16:10

Αδιαφάνεια και στα μετάλλια του Δήμου Καλαμάτας για το ‘21, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΜΕ 24.800 ΕΥΡΩ
Δεν ψήφισαν, λόγω έλλειψης διαφάνειας, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία 500 μεταλλίων για την επέτειο του 1821, με συνολικό κόστος 24.800 ευρώ. Το θέμα είναι ότι μέλος της Επιτροπής για το 1821, η οποία ενέκρινε, από καλλιτεχνική άποψη, το μετάλλιο που θα δημιουργηθεί, είναι ο καλλιτέχνης που έχει σχεδιάσει το μετάλλιο αλλά και εκείνος που θα το κατασκευάσει. Αυτά έχουν αποφασιστεί χωρίς καμία έρευνα στην αγορά, ώστε να αναζητηθούν καλύτερες τιμές, σε ότι αφορά τουλάχιστον την κατασκευή των μεταλλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες. Μάλιστα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο υποστηρίζουν ότι η τιμή των 40 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ, που τελικά κοστίζει κάθε μετάλλιο είναι πάρα πολύ μεγάλη...

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, τόνισε πως σέβεται και αναγνωρίζει την εικαστική αξία του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ο οποίος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις και μέλος της Επιτροπής που ενέκρινε, από καλλιτεχνική άποψη, το μετάλλιο. Πρόσθεσε όμως ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο θα πρέπει, εκτός από το εικαστικό μέρος, να ανατεθεί στον Παναγιώτη Λαμπρινίδη και το κατασκευαστικό μέρος. Ζήτησε ο Βασίλης Κοσμόπουλος η κατασκευή των μεταλλίων να ανατεθεί ύστερα από έρευνα στην αγορά της Καλαμάτας, σημειώνοντας πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται σχετικά. 

Και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι πως πρόκειται για μια ακόμη απευθείας ανάθεση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας χωρίς να γίνει έλεγχος στην αγορά για αναζήτηση και άλλων επαγγελματιών που ενδεχομένως προσφέρουν καλύτερες τιμές. 

Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες” και μέλος της επιτροπής που αξιολόγησε καλλιτεχνικά το μετάλλιο, είπε πως αυτό καλλιτεχνικά είναι πάρα πολύ καλό, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή μόνο αυτό αξιολόγησε και δεν έχει αρμοδιότητα να εισηγηθεί να γίνει ανάθεση της κατασκευής των μεταλλίων. Επιπλέον ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι είναι υπερβολικός και ο αριθμός των μεταλλίων που θα κατασκευαστούν αλλά και το κόστος (24.800 ευρώ). 

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δεν απάντησαν επί της ουσίας των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σαράντος Μαρινάκης, δήλωσε πως δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει σε ποιον θα γίνει η ανάθεση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Βασίλη Κοσμόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η ανάθεση, το πρόσωπο που θα πάρει αυτή την υπηρεσία όχι μόνο έχει επιλεγεί αλλά έχει προχωρήσει και τις εργασίες. 

Κατά την ψηφοφορία ο Βασίλης Κοσμόπουλος ψήφισε λευκό, όπως και ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ ο Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε αποχή. Ο Μανώλης Μάκαρης δεν είναι μέλος της επιτροπής και δεν έχει δικαίωμα ψήφου παρά μόνο λόγου. 

Στ.Μ.