Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 07:50

Συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης επαγγελματιών, πολιτιστικών και αθλητικών Σωματείων από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τάσος Νιάρχος και Δημήτρης Οικονομάκος, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας Τάσος Νιάρχος και Δημήτρης Οικονομάκος, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας

“ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Ανεπαρκή είναι τα μέτρα που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την ελάφρυνση των επαγγελματιών που πλήττονται σκληρά από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας και ζητά συγκεκριμένα μέτρα, όπως απαλλαγή κατά 85% από τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Ανάλογες απαλλαγές ζητά για  αθλητικά και πολιτιστικά Σωματεία του Δήμου. Επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση μιλάει για εμπαιγμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί τα χρήματα προγράμματος στήριξης δεν κατευθύνθηκαν τελικά σε αυτές…

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, παρουσίασε τις προτάσεις κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ενώ αναγγέλλει ότι θα τις επαναφέρει και θα ζητήσει να ληφθεί σχετική απόφαση.

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής: “Τα μέτρα που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Kαλαμάτας για την ελάφρυνση επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών -τα οποία ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίξαμε με την ψήφο μας- είναι ανεπαρκή. Και είναι ανεπαρκή γιατί τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, η αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων επιχειρήσεων κράτησε για πάνω από το ένα τρίτο των ημερών του 2020 (σχεδόν 4,5 μήνες) και συνεχίζονται και στις αρχές του 2021. Ακόμα και τους μήνες που επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί που ίσχυαν -και ακόμα ισχύουν- δημιουργούν εκ των πραγμάτων απώλειες στα εισοδήματα των επαγγελματιών.

Η πολιτική της κυβέρνησης σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι αυτή που έχει οδηγήσει εκατοντάδες  μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες στην εστίαση, στα γυμναστήρια και άλλους κλάδους, κυριολεκτικά σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.

Για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό- επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020. Οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν και η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφές τους, ενώ αντίθετα προαναγγέλλει ένταξη των χρεών στη δαμόκλεια σπάθη του νέου πτωχευτικού κώδικα. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και δεν έφτασε ούτε για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους -για όσους το έλαβαν.

Τα δημοτικά τέλη που καλείται να πληρώσει ένας επαγγελματίας στην Καλαμάτα αποτελούν ένα σημαντικό επιπλέον βραχνά για τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως δεν έχουν μειωθεί εδώ και μια δεκαετία. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε καταψηφίσει όλες εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν μετατρέψει τον δήμο σε έναν τεράστιο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που επιβαρύνει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επαγγελματίες και έχουμε προτείνει γενναία μείωσή τους. Έχουμε καταγγείλει ότι στο σύνολο των πραγματικών εσόδων του Δήμου Καλαμάτας μόλις το 

30 % είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 70% προέρχεται από τους δημότες και από τους διάφορους φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ..

Επαναφέρουμε, για να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της πόλης, με κριτήριο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με προτεραιότητα τους επαγγελματίες με χαμηλότερα εισοδήματα, που προσδιορίζουμε στα 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ακριβώς γιατί αυτά τα τμήματα των επαγγελματιών έχουν ακόμα μικρότερες δυνατότητες να κρατήσουν την επιχείρησή τους και να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους.

Προτείνουμε τα  συγκεκριμένα μέτρα

- Απαλλαγή από το 85% των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021.

- Απαλλαγή από το 85% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κλπ..

Επειδή ένα σημαντικό τμήμα επαγγελματιών έχει ήδη πληρώσει τα τέλη αυτά χωρίς ούτε καν τις απαλλαγές του 2ου λοκντάουν, χρειάζεται να επανυπολογιστεί η χρέωση με βάση τη μείωση του 85% και να επιστραφούν άμεσα  τα ποσά σε αυτούς τους επαγγελματίες.

- Απαλλαγή από το 85% του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων & συναφών καταστημάτων.

Επίσης ένα σημαντικό τμήμα επαγγελματιών έχει ήδη πληρώσει τα τέλη αυτά με βάση τα χαρτιά που τους στάλθηκαν μέχρι και για το γ' τρίμηνο του 2020, οπότε απαιτείται επανυπολογισμός της χρέωσης με βάση τη μείωση του 85% και άμεση επιστροφή των ποσών σε αυτούς τους επαγγελματίες.

- Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κλπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους . 

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες. Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί για τους επαγγελματίες με 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

-Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, πολιτιστικών  συλλόγων, συνδικάτων κλπ., διότι και αυτές οι κατηγορίες έχουν πληγεί με δεδομένο ότι τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια.

 Εκτός από όλα αυτά οι επαγγελματίες εμπαίζονται από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα ενίσχυσης που είχε εξαγγείλει για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη πανδημία και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πλήρωσαν για έξοδα φακέλου και το  επιμελητήριο για να μπορέσουν να κάνουν την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό βεβαίως στήθηκε για τα μεγάλα ξενοδοχεία και έχει ουσιαστικά πετάξει εκτός τις μικρές επιχειρήσεις.  Μετά από τόσους μήνες υπάρχει ένας τεράστιος εμπαιγμός από πλευράς της Περιφέρειας με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις αλλά και με τις ανακοινώσεις ότι η    διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν μπορεί να βγάλει πλέον νέο πρόγραμμα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όσες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και να τελειώσει η κοροϊδία των επαγγελματιών”.